Starta en studiecirkel

Vill du spela i band, arrangera en klubb eller engagera dig politiskt? I en studiecirkel kan du nörda loss!

Tre personer med ett gemensamt kunskapsmål. Det är egentligen allt som behövs för att starta en studiecirkel. Bara fantasin sätter gränser för vad studiecirkeln kan handla om.  Börja med att kontakta ABF Stockholm och presentera din idé. Detta kan du göra genom ett formulär på vår hemsida. Vi hjälper dig med studieplan och anmälan. När cirkeln blivit godkänd – samla ihop deltagare och kör igång!

Vad är en studiecirkel?

En studiecirkel består av minst tre deltagare som regelbundet träffas och studerar tillsammans. En av er är cirkelledare och leder gruppens arbete framåt. Cirkelledaren får en kostnadsfri utbildning av ABF Stockholm.

Stöd från ABF Stockholm

Vi på ABF Stockholm kan hjälpa till med att planera studiecirkelns upplägg, leta fram lämpligt studiematerial och hjälpa er att utarbeta en studieplan så att alla som deltar får ut så mycket som möjligt av cirkeln. Ni kan få viss ersättning för exempelvis litteratur, material och lokalkostnader. Kanske vill ni åka på studiebesök eller bjuda in någon som föreläser? Studiecirkeln behöver inte bara begränsa sig till traditionella träffar i möteslokalen.

Ni kan också ta del av vårt kursutbud som presenteras nedan. Föreningar och organisationer som har cirklar hos oss får rabatt. Tveka inte att kontakta oss på ABF Stockholm så berättar vi mer och hjälper er att komma igång.

Checklista för studiecirkeln 

 

  • Cirkeln ska bestå av minst nio studietimmar (en studietimme = 45 minuter) uppdelat på minst tre träffar.

  • Deltagarna samlas högst tre gånger per vecka och träffarna får inte hålla på längre än fyra timmar vid varje tillfälle.

  • Vi rekommenderar att ni är mellan 6 och 12 personer. Tre deltagare inklusive ledaren är minimum. Max är 20 personer.

  • En av er ska ha rollen som cirkelledare.

  • Deltagarna ska vara 13 år eller äldre.

  • Åtminstone tre av cirkeldeltagarna ska vara närvarande varje gång.

  • Studiecirkeln ska vara tydligt skild från andra typer av föreningsverksamhet, som till exempel styrelsemöten.

  • Verksamheten får inte ha ett kommersiellt syfte. 

Vill du starta en studiecirkel?

Innan ni kan sätta igång med en studiecirkel behöver vi veta mer om vad ni vill lära er. Beskriv er idé så hör vi av oss med mer information om hur ni kan arbeta.

 

Blanketter

 

Är ni redan igång med cirkeln, eller har ni tidigare rapporterat studiecirklar till oss? Här kan ni ladda ner de blanketter ni behöver.

 PDF: 52,44 KB Blankett: Starta en studiecirkel »

 PDF: 45,89 KB Blankett: Föreningar och fria grupper »