Fadimedagen 2020 - ABF Stockholm
Evenemang Föreläsning

Fadimedagen 2020

Välkomna på ett samtal om hederskultur

Det är arton år sedan Fadime Sahindal dödades av sin far för att hon valde sin egen väg till kärleken. Hon kämpade inte bara för sin frihet utan också för ”invandrartjejers lika rättigheter”, som hon brukade säga. Med ett enastående mod utmanade hon både de politiker som svek ”invandrartjejerna” och de konservativa etniska grupper som odlar hederskulturer. Mordet på henne skakade om hela Sverige och sedan dess har regeringar satsat många hundratals miljoner kronor på att hjälpa de utsatta ungdomarna vilkas frihetslängtan krockar med hederskulturers stränga patriarkala och religiösa normer.

Trots alla välmenande insatser visar olika undersökningar att hedersförtryck mot ungdomar, barn och särskilt mot unga flickor ökar. Har man då tagit Fadimes önskan om att integrera föräldrar på allvar när vi 20 år senare fortfarande hör våra makthavare tala om en ”misslyckad integrationspolitik”? Har man gjort krafttag för Fadimes önskan om att berörda etniska organisationer bör ta ansvar för att sluta kultivera hedersnormer i Sverige när vi jämt och ständigt läser om att organisationer som motarbetar jämställdhet och anlitar hatpredikanter får del av statsbidrag som ”delas ut som konfetti”?

Har då Fadimes krav på lika rättigheter blivit en utopi? Det är dags att ställa frågan om vi inte är på fel väg för att nå målet: ett Sverige utan hedersförtryck, moralpoliser, oskuldskontroller, tvångsäktenskap och jihadromantik?

Medverkande:
Amineh Kakabaveh, ordförande VHEK
Lina och Shams, VHEKs talespersoner
Sara Mufadhal, från Yemen berättar om hedersförtryck som hon har utsatts för och flytt i från
Maria Hind Aliias, Ordförande för S-föreningen för jämställdhet, emot hedersförtryck med  egna erfarenheter inom hedersförtryck

Lokal: Katasalen, plan 1

Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov, uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Fri entré
Datum 20/1
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm och Varken Hora eller Kuvad (VHEK)
Plats ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page