Evenemang Föreläsning

Internationell Utblick: Indien – situation och vägval

Indien är en förbundsrepublik, sjunde största landet till ytan, näst folkrikast med över en miljard invånare och världens största demokrati, ibland med tillägget ”med anmärkningar”.

Indien  myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Moderna megastäder samsas med ålderdomliga landsbyar. En världsledande IT-industri har utvecklats i landet som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen. Indien är i konflikt med grannlandet Pakistan om området Kashmir. Bägge länderna, som samtidigt blev självständiga från Storbritannien 1947, har egna kärnvapen. Kongresspartiet dominerade politiken i decennier till slutet av 1990-talet, men har nu passerats av hindunationalistiska partiet BJP. BJP, som leds av premiärminister Narenda Modi sedan valet 2014, vann 303 mandat i parlamentsvalet 2019, kongresspartiet 52. Nästa parlamentsval hålls 2024. Modi kom till makten med vallöften om en miljon nya jobb per månad, utbyggnad av infrastrukturen och hårda tag mot korruptionen. Reformagendan har bara delvis förverkligats.

En nationalistisk politik har förts som inneburit diskriminering av landets muslimska minoritet. Press- och yttrandefriheten har också inskränkts. Indien har anslutit sig till Parisavtalet om klimatet och satt upp ett ambitiöst mål att snabbare ställa om till förnybar energi. Miljöförstöringen är omfattande med luftföroreningar, utsläpp av gifter och många indier saknar elektricitet. Miljontals indier kan ha avlidit av covid-19. Statistiken är osäker. Målet är nu att 1.1 miljard indier ska ha fått en vaccindos innan årsskiftet.

Utrikespolitiskt står relationerna till Pakistan och Kina i fokus. Indien har närmat sig USA, också som ett resultat av utvecklingen i Afghanistan. Hur är situationen och de närmaste framtidsutsikterna i Indien? Vilka viktiga vägval kan landet bedömas göra? Hur är Indiens relationer till internationella samfundet, EU och Sverige?

Medverkande:
Axel Nordenstam, associerad medarbetare, Utrikespolitiska institutet och doktorand i internationella relationer med inriktning på Indien vid Stockholms universitet
Sten Widmalm, professor i statskunskap, Uppsala universitet, Indienkännare
Naila Saleem, kulturjournalist, Sveriges radio
Anurag Choudhary, ordförande i  Svensk-indiska föreningen

Samtalsledare:
Maude Fröberg, styrelseledamot i Svensk-indiska föreningen, pressekreterare i Svenska Röda korset

Lokal:
Katasalen, plan 1

Pris
100:- Ordinarie pris

Köp Biljett
Arrangör ABF Stockholm, Svensk-indiska föreningen
Plats ABF-huset, Sveavägen 41
Pris 100:- (Ord. pris)
Translate this page