Månadens dokumentär: Bortom det synliga - Filmen om Hilma af Klint - ABF Stockholm
Evenemang Filmvisning

Månadens dokumentär: Bortom det synliga – Filmen om Hilma af Klint

En film av Halina Dyrschka

Såväl Kandinsky som den patriarkala konsthistorieskrivningen får sig en omgång i denna film där Hilma af Klint hyllas som den abstrakta konstens geniala moder.

Efter stora visningar på Moderna Museet och Lousiana pågår nu en hyllad af Klint-utställning på Guggenheim museum i New York. Först i dag börjar konstvärlden på allvar acceptera att en kvinna ”uppfann” den abstrakta konsten. Den här filmen berättar historien om Hilma af Klints liv och arbete, men också om en tid då starka strömningar av spiritism och teosofi var tydligt närvarande i samhället.

Den lyckas också filmiskt förmedla den närmast religiösa känsla som af Klints obegripligt omfattande och gränslöst fascinerande livsverk framkallar. Därtill ställer den de oundvikliga frågorna: Varför har hon ignorerats så länge? Och varför finns hennes konst inte på marknaden?

Mer information finns på Zitas webbplats.

Varje månad väljer Zita tillsammans med ABF Stockholm ut en dokumentärfilmspremiär som vi vurmar lite extra för och där vi försöker bjuda in filmregissörer eller andra kopplade till filmen. Om du uppger ”ABF” när du betalar din biobiljett i biljettkassan så betalar du endast 95 kr istället för ordinarie 120 kr.

Uppge "ABF" i biljettkassan så betalar du endast 95 kr

Datum 16/10
Tid 14:15
Datum 16/10
Tid 16:15
Datum 16/10
Tid 19:45
Datum 17/10
Tid 14:00
Datum 17/10
Tid 18:15
Datum 17/10
Tid 20:30
Arrangör ABF Stockholm, Biograf Zita
Plats Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37
Translate this page