Skicka påminnelse

Ett enkelt sätt att påminna dig själv eller någon annan om en intressant föreläsning. Skriv in din e-post, så skickar vi en påminnelse inför samtalet. Din e-post sparas inte och utskicket gäller bara för denna föreläsning.

Tack!

Du kommer att få en påminnelse i din e-post.

Lördag 5 mars 2016 10.00 ABF-huset

Vegoforum 2016

Är du intresserad av att bli lite mer vego? Lär dig mer och inspireras!

Vegoforum är en mötesplats för alla som vill diskutera och lära sig om animalieindustrins konsekvenser för människa, djur och miljö och vad det finns för fördelar och möjligheter med en mer vego livsstil.

Med Vegoforum vill SMMI och ABF Stockholm ge allmänheten en chans att få information om vegetarisk mat – såväl praktiskt i form av kunskap om vegoprodukter som när det gäller miljöfrågor, djuretiska frågor, hälsofrågor, rättvisefrågor och samhällspolitiska frågor. Med Vegoforum vill vi skapa ett kunskapslyft!

Temat för Vegoforum 2016 är ”Vego var dag”. Det råder inte längre några tvivel om att animalieindustrin har långtgående negativa konsekvenser för djur, människor och miljö. Frågan har seglat upp både på den politiska dagordningen och vid middagsborden under de senaste åren. Trots detta går utvecklingen mot ökad animaliekonsumtion – i Sverige äter vi idag mer kött än någonsin. Därför måste vi fortsätta att sprida kunskapen om animalieindustrins negativa påverkan på djur, människor och miljö och om de positiva följderna övergången till vegetarisk kost kan ge.

Vilken är den samlade kunskapen idag? Hur kan den användas och hur används den redan? Hur blir vi som privatpersoner vassare vegoförespråkare? Hur blir vår vardag mer vego och hur kan vi inspirera andra? Hur driver vi kampen vidare?

Välkommen att lära dig mer och inspireras! 

Deltagandet är helt kostnadsfritt och du behöver inte föranmäla dig.

Håll utkik på ändringar och uppdateringar kring forumet på Vego Forums event på Facebook

Delar ut programmet:

10.15–11.15 Vardagen i djurindustrin
Lena Lindström, etolog
Hur ser verkligheten för djuren ut, bortom de djurutnyttjande industriernas propaganda och djurskyddslagens fina ord? Och vad säger vetenskapen om dessa djurs behov och känslor? Kom och få svar på dina frågor om fiskarna, grisarna, korna och de andra djuren som utnyttjas för mat i Sverige. Lena Lindström är etolog och jobbar för Djurens Rätt.

10.15–11.15 Rasism och nationalism inom djurrättsrörelsen
Dorna Behdadi, IPOC – Intersectional People of Color
Vilka rasistiska och nationalistiska tankar och strategier finns i djurrätts- och djurskyddsrörelsen? Hur tar de sig uttryck? Och hur kan vi som rörelse bli mer medvetna om och arbeta emot dem? Föredrag med en kortare diskussionsdel. Efter inslaget följer ett separatist samtal för personer inom djurrättsrörelsen som rasifieras (se separat programpunkt).

11.30–12.15 Rasifierad och vegan/djurrättsaktivist – separatisiskt samtal
Angelo Tapia, djurrättsaktivist och antirasist
Samtalet är separatistiskt för rasifierade och leds av Angelo Tapia, djurrättsaktivist och antirasist.

11.30–12.15 Kött och mjölk från djur uppfödda på bete och restprodukter – ger det en hållbar kost?
Elin Röös, forskare inom hållbara livsmedel och kostmönster, SLU
Att låta mängden naturbetesmarker och restprodukter från livsmedelsindustrin som vi människor inte kan eller vill äta styra hur mycket animaliska produkter som produceras, är det hållbart och hur mycket kött och mjölk skulle vi i så fall kunna producera i Sverige?

11.30–12.15 Djurförtryck i djurvänlighetens namn – om djurskyddsideologins födelse
Per-Anders Svärd, fil. dr i statsvetenskap, Stockholms universitet
Vi tror att vi lever i ett land med ett av världens bästa djurskydd, och att detta djurskydd blivit allt starkare genom historien. Men stämmer verkligen denna självbild? Per-Anders Svärd, statsvetare och före detta förbundsordförande i Djurens Rätt, berättar om den svenska djurskyddsideologins födelse utifrån sin avhandling Problem Animals: A Critical Genealogy of Animal Cruelty and Animal Welfare in Swedish Politics 1844–1944.

11.30–12.15 Den mytomspunna sojabönan
Pernilla Berg, nutritionist och med. dr i toxikologi
Nutritionist Pernilla Berg reder ut begreppen kring sojans hälsoeffekter. Riskabelt och hormonstörande – eller tvärt om en utmärkt källa till proteiner, mineraler och andra näringsämnen? Vad säger vetenskapen?

13.00–13.45 Vem betalar köttets pris?
Patricia Lorenzoni, idéhistoriker, Göteborgs universitet
I Mato Grosso do Sul, i västra Brasilien, pågår våldsamma konflikter mellan storjordbrukare och ursprungsfolken guarani-kaiowá och terena. Lokala ledare har mördats och byar har bränts till marken för att ge plats åt boskap, sockerrör och sojafält. Utifrån denna situation, och utifrån den svenska importen av brasilianska jordbruksprodukter, diskuterar Patricia Lorenzoni frågan om vem som betalar priset för vår konsumtion och vilka mekanismer som döljer våldet. Patricia Lorenzoni är författare, idéhistoriker som forskar om bland annat markkonflikter i Brasilien, samt redaktör för tidskriften Ord&Bild.

13.00–13.45 Vardagsaktivism! Workshop i effektiv aktivism
Sandra Lamborn, Djurens Rätt
Hur kan vi i vårt vardagsliv förändra attityder gentemot djur? Hur skapar vi en aktivism som inte bara är positiv och utvecklande för sakfrågan utan även för oss själva? Vardagsaktivism kan handla om vad vi äter och klär oss i. Det kan även handla om hur vi bemöter andra människor, organiserar oss och mäktar med att kämpa för en fråga som ignoreras av de allra flesta. På den här workshopen diskuterar vi föreställningar kring djurrätt och hur din aktivism blir både effektiv och hållbar. Alla deltagare får ett ex av Djurens Rätts nya aktivisthandbok Förändra.

13.00–13.45 Den kollektiva skulden
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet
I föredraget beskrivs de mekanismer som styr hur mikroorganismer byter djurarter och slutligen hamnar hos människor med utbrott, epidemier eller pandemier som följd. Olika smittämnen och antibiotikaresistenta bakterier är en oundviklig följd av vår hantering av djur.

14.00–14.45 Mjölklobbyns långa skugga
Per-Anders Jande, styrelseledamot i Svensk mat- och miljöinformation
Detta föredrag behandlar mjölklobbyns historia och inflytande över svensk livsmedelsdebatt och jordbrukspolitik. Den svenska mjölklobbyn har sedan 1920-talet arbetat för att få inflytande över den svenska livsmedels- och jordbrukspolitiken och har lyckats tillskansa sig enorma statliga stöd. Förutom miljarder i direkta stöd och skattelättnader varje år betalar vi skattebetalare kostnaderna för mjölkbranschens enorma negativa miljö- och hälsopåverkan. Det har till och med gått så långt att statliga verk agerar reklambyrå åt mjölkindustrin, ibland med rent lögnaktiga påståenden.

14.00–14.45 Lär dig prata med köttätare
Martin Smedjeback, fil. kand. i psykologi
Diskussioner mellan köttätare och vegetarianer kan lätt bli ansträngda och konfliktfyllda. Men det måste inte vara så. I denna workshop tränar vi oss genom rollspel och samtal i hur vi kan möta varandra respektfullt utan att kompromissa med vem vi är. Martin Smedjeback har hållit ickevåldsworkshops i över tio år och ägnar 2016 helt åt djurrätt: Ett år för djuren.

14.00–14.45 Att inspirera med vego
Mattias Kristiansson, grundare av matmagasinet Vego
Att bli vegan utmålas ibland som något svårt och krångligt, men inget kan vara mer fel enligt Mattias Kristiansson. Här berättar han om sina första stapplande steg in i vegovärlden och hur han gick från att äta tokmycket kött till att bli vegan över en natt. Han pratar även om hur han nu jobbar för att fler ska ta steget över till den gröna sidan. “Allt jag gör handlar om att inspirera fler att skära ner på kött, mjölk och ägg för att upptäcka en ny, fantastisk grön värld med fler smaker, konsistenser och tillagningsmetoder än du kan drömma om.”

15.00–15.45 Grön barnmat/leva med veganbarn
Med Nina Färdig. Mer information kommer.

15.00–16.00 Samtal: Med eller mot lagen – samtal om politisk strategi
Camilla Björkbom, Djurens Rätt och Ramin Winroth, Tomma Burar
De verkar i samma syfte utifrån ickevåld men de gör det på helt olika sätt. Djurens Rätt har med sin över hundraåriga historia arbetat med opinionsbildning och politisk påverkan för att på laglig väg förbättra för djuren, både genom gräsrotsaktivism och genom närvaro i etablerade samhällsorgan. Tomma Burar är en aktionsgrupp som bryter mot lagen för djurens skull. Vad finns för strategisk förklaring till deras olika metoder? Vad är egentligen mest effektivt?

Hela programmet finns på Vegoforums hemsida

Tillbaka till kalendariet
Tillbaka till kalendariet

TIPS FRÅN KALENDARIET

Måndag 26 feb.

Gullmarsplan
Serie
Skanskvarn, Kolerakyrkogården och Galgbacken » ABF

Skanskvarn, Kolerakyrkogården och Galgbacken

Stadsvandring med Anders Djerf

ABF-huset

Finns det brukarinflytande?

Brukarrevisionsprojektets slutseminarium

Bio Rio
Serie
Opera på bio: La Bohème » ABF

Opera på bio: La Bohème

Spännande, unga sångare i Zeffirellis klassiska uppsättning av La Bohème

ABF-huset
Serie
Lobbyismens dörrar svänger allt oftare åt höger » ABF

Lobbyismens dörrar svänger allt oftare åt höger

En analys av lobbyismens utveckling i Sverige

Stockholm city
Serie
CinemAfrica » ABF

CinemAfrica

Det senaste och det bästa i filmväg från den afrikanska kontinenten och diasporan

Årsta bibliotek
Götgatan – förr i tiden och nu för tiden » ABF

Götgatan – förr i tiden och nu för tiden

Maj Sandin om sin nya bok

Tisdag 27 feb.

ABF-huset
Serie
Samtal på väg: Birgitta Ohlsson » ABF

Samtal på väg: Birgitta Ohlsson

Stina Oscarsson möter Birgitta Ohlsson

Bio Rio
Serie
Opera på bio: La Bohème » ABF

Opera på bio: La Bohème

Spännande, unga sångare i Zeffirellis klassiska uppsättning av La Bohème

Stockholm city
Serie
CinemAfrica » ABF

CinemAfrica

Det senaste och det bästa i filmväg från den afrikanska kontinenten och diasporan

ABF-huset
Serie
Filmpolitiken och jämställdheten: Mission (im)possible? » ABF

Filmpolitiken och jämställdheten: Mission (im)possible?

Samtal om jämställdhetspolitiken på filmområdet

ABF-huset
Serie
Peter Hultqvist om landets försvarspolitik » ABF

Peter Hultqvist om landets försvarspolitik

Försvarsminister Peter Hultqvist om regeringens planer för landets försvar

Årsta Folkets Hus
Serie
Årsta Filmstudio: Sommarnattens leende » ABF

Årsta Filmstudio: Sommarnattens leende

Bergman-året uppmärksammas med stjärnfrämmande

Onsdag 28 feb.

ABF-huset

Vad krävs för att rädda demokratin?

Om att ställa folket mot etablissemanget

Axelsbergs tunnelbanestation
Serie
Hägerstens gård – Vinterviken » ABF

Hägerstens gård – Vinterviken

Stadsvandring med Anders Djerf

Stockholm city
Serie
CinemAfrica » ABF

CinemAfrica

Det senaste och det bästa i filmväg från den afrikanska kontinenten och diasporan

ABF-huset
Serie
Bolivia och demokratin » ABF

Bolivia och demokratin

Om situationen för demokratin i Bolivia utifrån olika perspektiv

ABF-huset
Livet som föredetta blivande idrottsstjärna » ABF

Livet som föredetta blivande idrottsstjärna

Om besvikelsen inom idrotten

Torsdag 01 mars

Stockholm city
Serie
CinemAfrica » ABF

CinemAfrica

Det senaste och det bästa i filmväg från den afrikanska kontinenten och diasporan

ABF-huset
Serie
Hot och hopp i dagens osäkra värld – SLUTSÅLD » ABF

Hot och hopp i dagens osäkra värld – SLUTSÅLD

Jan Eliasson reflekterar över sin tid i FN

ABF-huset
Om valet i Italien » ABF

Om valet i Italien

Anders Bjurner analyserar valets följder för landet och Europa

Se hela kalendariet Just nu med 198 st. evenemang