KOSTNAD

795 kr. Bokningar på fler än 5 personer samtidigt ger 100kr rabatt/person. Anmäl till seminarium@ensamkommandesforbund.se senast 10/4.

Skicka påminnelse

Ett enkelt sätt att påminna dig själv eller någon annan om en intressant föreläsning. Skriv in din e-post, så skickar vi en påminnelse inför samtalet. Din e-post sparas inte och utskicket gäller bara för denna föreläsning.

Tack!

Du kommer att få en påminnelse i din e-post.

Tisdag 24 april 2018 09.00 ABF-huset

Integration ur migrantens perspektiv

Om etableringsinsatser, gemenskap och inkludering i Sverige

Omid Mahmoudi, Mikaela Berg, Spogmai Jabarkhil, Juma Lomani, Asad Buda, Imad Alebdela, Mikalea Berg

Både äldre studier (Diaz (1998)) och nya studier (Afrah (2017)) menar att etableringsinsatsernas mål är att fostra goda samhällsmedborgare. En god samhällsmedborgare kan det svenska språket, är ekonomiskt självförsörjande, har ett boende samt respekterar de demokratiska värderingarna. Dock har den senare studien (Afrah (2017)) visat att om nyanlända uppfattar etableringsinsatsernas mål som att omforma sin identitet tar de istället avstånd från samhället. Hur kan vi undvika detta?

Vi erbjuder en dag att lyssna till migranternas röster om etableringsinsatser men också att ta del av nya idéer och metoder om hur etableringsinsatserna kan bli mer effektiva. Vi har bjudit in både etablerade individer samt individer som är nya i Sverige att ha en dialog om hur vi bättre kan jobba för inkludering och gemenskap i Sverige. Ett unikt tillfälle att lära tillsammans från varandra.

Anmäl dig senast den 10 april till seminarium@ensamkommandesforbund.se. Vänligen ange ”seminarium Stockholm”, namn, postadress, e-mailadress samt telefonnummer för fakturering. Har du frågor, ring gärna Omid Mahmoudi 070-881 09 98.

Seminariet startar 09.00 och pågår till 16.30. 

Målgrupp:
Seminariet vänder sig till dig som arbetar med integrationsfrågor. Både stora och små sådana. Kanske är du politiker, arbetar inom introduktionsenheter, i integrationsprojekt, i skola, hem för ensamkommande unga, med flyktingmottagande, på arbetsförmedlingen, inom socialtjänsten, kommunal tjänsteman, landsting, SFI, Migrationsverket, frivilligorganisation m.m. Eller representerar du ”bara” dig själv och vill du lära dig mer om hur vi kan göra integrationen och framtiden bättre tillsammans.

Medverkande:
Omid Mahmoudi: initiativtagare till Ensamkommandes Förbund och verksamhetsledare på Mötesplats Otto. Omid kom till Sverige 2011 och hade redan vid ankomsten stora visioner och drömmar om att lyckas i det nya landet. Han vågade prova och har lyckats med råge. Omid kommer lyfta fram nätverk, personliga relationer och föreningslivet betydelse för hans framgång.

Mikaela Berg: arbetar för Ensamkommandes Förbund som verksamhetsledare på Mötesplats Otto i Malmö. Otto är en välbesökt öppen mötesplats med ensamkommande och nyanlända unga som primär målgrupp. Verksamheten styrs utav målgruppens behov och önskemål. Mikaela kommer berätta om hur det kan vara att starta en mötesplats tillsammans med: målgruppen, idéburen sektor och kommunen. Om framgångsfaktorer som ”vi gör det bäst tillsammans” ”våga gå utanför boxen” ”våga prova och ”allt görs med en stor dos flexibilitet”.

Spogmai Jabarkhil: arbetar på ett boende för ensamkommande unga i Göteborg. Spogmai kom till Skandinavien som 5 åring. Hon har vuxit upp i Norge i en traditionell afghansk familj. Redan som 11-åring upptäckte hon att det fanns skillnader mellan att vara afghansk tjej och västerländsk tjej. Spogmai kommer berätta om svårigheter och utmaningar, men också om hur hon gjort för att känna tillhörighet i det nya landet och hur hon hjälpt sin familj att bryta segregationen. Hon kommer också ta upp faktorer som hon önskar att Sverige kunde ändra på för att migranter lättare ska känna sig delaktiga i det svenska samhället.

Juma Lomani: Kom till Sverige som 19-åring år 2003, sex år på flyktingförläggning och med en utvisning i bagaget berättar han om betydelsen av föreningslivet för integrationen. Det är via idrottsförening Juma har lärt sig om det nya samhället och utbildat sig som tränare på Gymnastik och idrottshögskolan för att fortsätta inspirera nyanlända till föreningslivet.

EF Stockholm: Benjamin Fayazi kom till Sverige för sex år sedan och tog studenten i somras. De senaste två åren har han varit aktiv i EF Stockholm och idag är ordförande i förbundet. Benjamin ska berätta om verksamheten i Stockholm.

Asad Buda: En frilandsförfattare som ser hellre bildning än integration som ett koncept istället för integration. För att bildning är både något positivt och kärnan för den svenska utbildningsystemet. Bildning som ett kulturorienterat tillvägagångssätt bör användas som metod som kan hjälpa oss att förändra migrantens berättelse i Sverige och öppna ett nytt fönster för migration baserad på mänsklighet, självaktualisering, social rättvisa, jämställdhet och demokratiska värderingar.

Imad Alebdela: ”we combine Storytelling with Science and Art to create innovative products that make a sustainable change”. År 2013 flydde Imad från Syrien till Sverige. Här började han arbeta som ingenjör. Men trots att tiden gick kunde han inte släppa tankarna på alla de barn han mött under kriget. Med empowerment som nyckelord skildrar Imad hur två år av intensivt självutforskande blev hans väg till återhämtning från sina egna erfarenheter av PTSD (Post Traumatiskt Stress Syndrom). Detta ledde till att han medverkade i att hitta en ny metod och skriva en barnbok som handlar om hjälten Sarah, som själv har flytt ett krig. Imad visar att genom berättelser kan vi ge barnen metoder, verktyg och förebilder som kan hjälpa dem att bearbeta sina trauman.

Samtalsledare:
Mikalea Berg, verksamhetsledare på Mötesplats Otto

Lokal: Hedensalen, plan 1.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Valet 2018: ABF Stockholm vill bidra till att öka valdeltagandet. Genom vår valmärkning vill vi göra det enklare för alla våra deltagare att hitta arrangemang med innehåll kopplat till valet i höst. Du hittar alla valmärkta arrangemang under taggen ”Valet 2018” i menyn till höger.

Tillbaka till kalendariet
Tillbaka till kalendariet

TIPS FRÅN KALENDARIET

Måndag 15 okt.

ABF-huset
Lönebildning i en ny tid? » ABF

Lönebildning i en ny tid?

Om lönenormeringens samhällsekonomiska konsekvenser

ABF-huset
Serie

1968

Om efterkrigstidens mest mytomspunna år

Fruängens bibliotek
Serie
Tema: Döden » ABF

Tema: Döden

Filosofikafé med Sofia Wrangsjö

Bio Rio
Serie
Live på bio: Kung Lear » ABF

Live på bio: Kung Lear

Säsongens första pjäs från National Theatre Live är Shakespeares Kung Lear

ABF-huset

Om Huntingtons sjukdom

Välkomna på en föreläsning om sjukdomen!

Röda Korsets Folkhögskola, Bredholmstorget 14, Teatern, plan 3
Författarsamtal: Alexandra Pascalidou » ABF

Författarsamtal: Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou samtalar om sin nya bok "Mammorna".

ABF-huset

Vart tog kulturfrågorna vägen i årets valrörelse?

seminarium om boken "Kulturpolitikens liv efter döden"

Bajit, Riddargatan 3
Judaism afterwork » ABF

Judaism afterwork

Women and sexuality in Jewish Law

ABF-huset
Facklig kamp och bittra druvor » ABF

Facklig kamp och bittra druvor

Samtal med fackliga representanter från Sydafrika

Restaurang Cirkeln

Talkshow: Labourpartiet – en inspirationskälla för arbetarrörelsen

En livesänd talkshow i Restaurang Cirkeln

Tisdag 16 okt.

Tvärbanestation Årstadal
Serie
Sjövik, Årstadal och St Katrineberg » ABF

Sjövik, Årstadal och St Katrineberg

Stadsvandring med Anders Djerf

ABF-huset
Boklansering: Etikprofessorn » ABF

Boklansering: Etikprofessorn

Samtal om döden, samhällsdebatten och obekväma sanningar

ABF-huset
Kontrollerade unga – tvångspraktiker på institution » ABF

Kontrollerade unga – tvångspraktiker på institution

Release för ny antologi

ABF-huset
Maciej Zaremba: Huset med de två tornen » ABF

Maciej Zaremba: Huset med de två tornen

Om livet i efterkrigstidens Polen

Onsdag 17 okt.

ABF-huset
Serie
Inblick och överblick » ABF

Inblick och överblick

Vad vet vi om atopiskt eksem?

ABF-huset
Obehag i benen » ABF

Obehag i benen

Information, frågestund och prisutdelning

ABF-huset
Amningscafé » ABF

Amningscafé

Tema: Amning efter bebistiden

ABF-huset

Föreläsningsserie om mental trötthet

Lyssna till samtal mellan psykolog och arbetsterapeut

ABF-huset
Karl Marx och vår tid » ABF

Karl Marx och vår tid

Daniel Tarschys i samtal med Thomas Steinfeld

Orionteatern
Orionteatern: Julius Caesar » ABF

Orionteatern: Julius Caesar

I regi av Kristofer Steen

Se hela kalendariet Just nu med 203 st. evenemang