KOSTNAD

795 kr. Bokningar på fler än 5 personer samtidigt ger 100kr rabatt/person. Anmäl till seminarium@ensamkommandesforbund.se senast 10/4.

Skicka påminnelse

Ett enkelt sätt att påminna dig själv eller någon annan om en intressant föreläsning. Skriv in din e-post, så skickar vi en påminnelse inför samtalet. Din e-post sparas inte och utskicket gäller bara för denna föreläsning.

Tack!

Du kommer att få en påminnelse i din e-post.

Tisdag 24 april 2018 09.00 ABF-huset

Integration ur migrantens perspektiv

Om etableringsinsatser, gemenskap och inkludering i Sverige

Omid Mahmoudi, Mikaela Berg, Spogmai Jabarkhil, Juma Lomani, Asad Buda, Imad Alebdela, Mikalea Berg

Både äldre studier (Diaz (1998)) och nya studier (Afrah (2017)) menar att etableringsinsatsernas mål är att fostra goda samhällsmedborgare. En god samhällsmedborgare kan det svenska språket, är ekonomiskt självförsörjande, har ett boende samt respekterar de demokratiska värderingarna. Dock har den senare studien (Afrah (2017)) visat att om nyanlända uppfattar etableringsinsatsernas mål som att omforma sin identitet tar de istället avstånd från samhället. Hur kan vi undvika detta?

Vi erbjuder en dag att lyssna till migranternas röster om etableringsinsatser men också att ta del av nya idéer och metoder om hur etableringsinsatserna kan bli mer effektiva. Vi har bjudit in både etablerade individer samt individer som är nya i Sverige att ha en dialog om hur vi bättre kan jobba för inkludering och gemenskap i Sverige. Ett unikt tillfälle att lära tillsammans från varandra.

Anmäl dig senast den 10 april till seminarium@ensamkommandesforbund.se. Vänligen ange ”seminarium Stockholm”, namn, postadress, e-mailadress samt telefonnummer för fakturering. Har du frågor, ring gärna Omid Mahmoudi 070-881 09 98.

Seminariet startar 09.00 och pågår till 16.30. 

Målgrupp:
Seminariet vänder sig till dig som arbetar med integrationsfrågor. Både stora och små sådana. Kanske är du politiker, arbetar inom introduktionsenheter, i integrationsprojekt, i skola, hem för ensamkommande unga, med flyktingmottagande, på arbetsförmedlingen, inom socialtjänsten, kommunal tjänsteman, landsting, SFI, Migrationsverket, frivilligorganisation m.m. Eller representerar du ”bara” dig själv och vill du lära dig mer om hur vi kan göra integrationen och framtiden bättre tillsammans.

Medverkande:
Omid Mahmoudi: initiativtagare till Ensamkommandes Förbund och verksamhetsledare på Mötesplats Otto. Omid kom till Sverige 2011 och hade redan vid ankomsten stora visioner och drömmar om att lyckas i det nya landet. Han vågade prova och har lyckats med råge. Omid kommer lyfta fram nätverk, personliga relationer och föreningslivet betydelse för hans framgång.

Mikaela Berg: arbetar för Ensamkommandes Förbund som verksamhetsledare på Mötesplats Otto i Malmö. Otto är en välbesökt öppen mötesplats med ensamkommande och nyanlända unga som primär målgrupp. Verksamheten styrs utav målgruppens behov och önskemål. Mikaela kommer berätta om hur det kan vara att starta en mötesplats tillsammans med: målgruppen, idéburen sektor och kommunen. Om framgångsfaktorer som ”vi gör det bäst tillsammans” ”våga gå utanför boxen” ”våga prova och ”allt görs med en stor dos flexibilitet”.

Spogmai Jabarkhil: arbetar på ett boende för ensamkommande unga i Göteborg. Spogmai kom till Skandinavien som 5 åring. Hon har vuxit upp i Norge i en traditionell afghansk familj. Redan som 11-åring upptäckte hon att det fanns skillnader mellan att vara afghansk tjej och västerländsk tjej. Spogmai kommer berätta om svårigheter och utmaningar, men också om hur hon gjort för att känna tillhörighet i det nya landet och hur hon hjälpt sin familj att bryta segregationen. Hon kommer också ta upp faktorer som hon önskar att Sverige kunde ändra på för att migranter lättare ska känna sig delaktiga i det svenska samhället.

Juma Lomani: Kom till Sverige som 19-åring år 2003, sex år på flyktingförläggning och med en utvisning i bagaget berättar han om betydelsen av föreningslivet för integrationen. Det är via idrottsförening Juma har lärt sig om det nya samhället och utbildat sig som tränare på Gymnastik och idrottshögskolan för att fortsätta inspirera nyanlända till föreningslivet.

EF Stockholm: Benjamin Fayazi kom till Sverige för sex år sedan och tog studenten i somras. De senaste två åren har han varit aktiv i EF Stockholm och idag är ordförande i förbundet. Benjamin ska berätta om verksamheten i Stockholm.

Asad Buda: En frilandsförfattare som ser hellre bildning än integration som ett koncept istället för integration. För att bildning är både något positivt och kärnan för den svenska utbildningsystemet. Bildning som ett kulturorienterat tillvägagångssätt bör användas som metod som kan hjälpa oss att förändra migrantens berättelse i Sverige och öppna ett nytt fönster för migration baserad på mänsklighet, självaktualisering, social rättvisa, jämställdhet och demokratiska värderingar.

Imad Alebdela: ”we combine Storytelling with Science and Art to create innovative products that make a sustainable change”. År 2013 flydde Imad från Syrien till Sverige. Här började han arbeta som ingenjör. Men trots att tiden gick kunde han inte släppa tankarna på alla de barn han mött under kriget. Med empowerment som nyckelord skildrar Imad hur två år av intensivt självutforskande blev hans väg till återhämtning från sina egna erfarenheter av PTSD (Post Traumatiskt Stress Syndrom). Detta ledde till att han medverkade i att hitta en ny metod och skriva en barnbok som handlar om hjälten Sarah, som själv har flytt ett krig. Imad visar att genom berättelser kan vi ge barnen metoder, verktyg och förebilder som kan hjälpa dem att bearbeta sina trauman.

Samtalsledare:
Mikalea Berg, verksamhetsledare på Mötesplats Otto

Lokal: Hedensalen, plan 1.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Valet 2018: ABF Stockholm vill bidra till att öka valdeltagandet. Genom vår valmärkning vill vi göra det enklare för alla våra deltagare att hitta arrangemang med innehåll kopplat till valet i höst. Du hittar alla valmärkta arrangemang under taggen ”Valet 2018” i menyn till höger.

Tillbaka till kalendariet
Tillbaka till kalendariet

TIPS FRÅN KALENDARIET

Tisdag 24 apr.

ABF-huset
En dag till minne av Ulf Stark » ABF

En dag till minne av Ulf Stark

Analyser och samtal kring hans författarskap

ABF-huset
Serie

Skådespelarsamtal: Grynet Molvig

Paula Ternström möter erfarna skådespelare

Östermalms Bibliotek Fältöversten
Serie

Filosofikafé: Samhörighet

Öppet filosofiskt samtal på Östermalms Bibliotek Fältöversten

Skärholmens bibliotek
Serie
Filosofikafé: Existentiell risk » ABF

Filosofikafé: Existentiell risk

Öppet filosofiskt samtal på Skärholmens bibliotek under temat effektiv altruism

ABF-huset
Skattereform för jämlikhet » ABF

Skattereform för jämlikhet

Vad säger partierna?

ABF-huset
Journalisters och medias situation i Afghanistan » ABF

Journalisters och medias situation i Afghanistan

Samtal om behovet av fria medier i Afghanistan

Tunnelbanestation Sandsborg
Serie

Gamla Enskede, Handelsvägen, Margaretaparken

Stadsvandring med Anders Djerf

ABF-huset
Barnen utan röst – barnen utan liv » ABF

Barnen utan röst – barnen utan liv

Den tillfälliga lagen – en humanitär härdsmälta

Pygméteatern
Jungfruleken » ABF

Jungfruleken

Teater Fabula tolkar klassikern

Onsdag 25 apr.

ABF-huset
Spanien, Katalonien och EU » ABF

Spanien, Katalonien och EU

Thomas Gustafsson och Ove Bring i samtal

ABF-huset
Bokrelease: Svenska för främlingar » ABF

Bokrelease: Svenska för främlingar

Jonas Mosskin samtalsleder Gunnar Aronsson, Karin Ulveson och Lina Axelsson Kihlblom

Pygméteatern
Jungfruleken » ABF

Jungfruleken

Teater Fabula tolkar klassikern

Torsdag 26 apr.

ABF-huset
Vart är vi på väg? » ABF

Vart är vi på väg?

Socialdemokratins vägval inför 2020-talet

Trappan, Vällingby C
Myternas marknad – filmserie med Jonas Sima » ABF

Myternas marknad – filmserie med Jonas Sima

Om landets främsta skådespelare

Hornstulls bibliotek
Serie
Filosofikafé: Makt » ABF

Filosofikafé: Makt

Säsongsavslutning för de filosofiska samtalen på Hornstulls bibliotek under temat politisk filosofi

Årsta Folkets Hus
Serie
Skulpturvandring i Årsta » ABF

Skulpturvandring i Årsta

Stadsvandrting med Anders Djerf

ABF-huset
Indigenous Activism – ett år efter Standing Rock » ABF

Indigenous Activism – ett år efter Standing Rock

Föreläsning med Leo Yankton

Pygméteatern
Jungfruleken » ABF

Jungfruleken

Teater Fabula tolkar klassikern

Fredag 27 apr.

Orionteatern
Serie
Monster & Gudar » ABF

Monster & Gudar

En fantasivärld bebodd av såväl monster som gudar - och vanliga människor

Pygméteatern
Jungfruleken » ABF

Jungfruleken

Teater Fabula tolkar klassikern

Se hela kalendariet Just nu med 137 st. evenemang