Skicka påminnelse

Ett enkelt sätt att påminna dig själv eller någon annan om en intressant föreläsning. Skriv in din e-post, så skickar vi en påminnelse inför samtalet. Din e-post sparas inte och utskicket gäller bara för denna föreläsning.

Tack!

Du kommer att få en påminnelse i din e-post.

Lördag 20 oktober 2018 09.00 ABF-huset

50 års jubileum och heldagsseminarium

Svenska Kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja firar 50 år

Karin Alfredsson, Birgitta Dahl, Ulf Svensson, Gösta Edgren, Börje Ljunggren, Dag Klackenberg, Mai Van Phan, Sofia Helin, Marie Kronmarker, Eva Hansson, Bent Jörgensen, Carl Mossberg, Jens Rosbäck, Eva Lindskog

Svenska Kommittén för Vietnam, Laos och Kambodja firar med ett heldagsseminarium med återblickar på de senaste 50 åren, hur engagemanget för de tre länderna i Sverige uppstod och utvecklades, hur biståndet kom att bli förhållandevis stort och mångårigt, hur samarbetet inom massmedia och forskning fungerat, hur tillståndet i de tre länderna är idag. Vi får också lyssna på den vietnamesiska poeten Mai Van Phan som läser sina dikter med svensk läsning av skådespelerskan Sofia Helin liksom på vietnamesisk musik framförd av en grupp svenskar som studerat traditionell musik i Hanoi.

Anmälan görs till skvlk2017@gmail.com senast den 10 oktober.

Medverkande:
Karin Alfredsson, journalist och författare. Först verksam som reporter på Aftonbladet på 60-talet. Därefter har hon bl.a. varitchefredaktör för tidningen Journalisten, chef för Sveriges televisions morgonprogram, programchef på SVT Nord i Umeåsamt gästprofessor i journalistik vid Umeå universitet. Har även varit programledare till Kalla fakta på tv 4. Mycket av hennes skrivande har ägnats åt våld mot kvinnor. I serien om läkaren Ellen Elg, finns bl a Kvinnorna på 10:e våningen som utspelar sig i Hanoi.

Birgitta Dahl, socialdemokratisk politiker och f d ordförande i Svenska Kommittén (1971-1977), riksdagsledamot (1969-2002), biträdande industriminister (1982-1987) talman i Sveriges riksdag (1994-2002), miljö-och energiminister (1987-1990). Birgitta Dahl efterträdde Gunnar Myrdal som var Kommitténs första ordförande.

Ulf Svensson, f d UD-tjänsteman, ansvarig för Sveriges bistånd till Nordvietnam och senare Vietnam, chef för enheten för nedrustning, internationell säkerhet och internationella kärnenergifrågor, chef för den svenska delegationen som förhandlade konventionen om försvar för bevarandet av biologisk mångfald.

Gösta Edgren, f d ambassadör i Hanoi, tidigare statssekreterare på UD, avdelningschef på Sida resp. UNDP. På 1970-talet, chefsekonom på TCO.

Börje Ljunggren, öppnade ambassadkansliet och biståndskontoret i Laos 1978. I mitten på 1990-talet var han ambassadör i Vietnam och under åren 2002-2006 i Kina. Han har varit biträdande generaldirektör på Sida och chef för Utrikesdepartementets Asienavdelning. Han har doktorerat på en avhandling om reformprocessen i Indokina. 2017 utkom Den kinesiska drömmen – Xi, makten och utmaningarna. Börje är ”Associate” vid Harvarduniversitetets Asiencenter och arbetar med en antologi om Vietnam.

Dag Klackenberg, UD-tjänsteman 1974-2001, varav expeditionschef från 1993. Arbetade vid Svenska ambassaden i Hanoi 1979-83. VD för Svensk Handel 2001-2013, moderat riksdagsledamot  2014-2018. Grundare av Akademibokhandeln och driver nu Klackenbergs Böcker & Papper. Är med i styrelsen för Svenska Afghanistankommittén.

Mai Van Phan, vietnamesisk författare och poet. Buddhism och reinkarnation är självklara referenser för vietnamesiske Mai Van Phan. Likaså hemlandets politik och smärtsamma historia. Nu ges hans poesi, fylld av vardagens upphöjda ögonblick, ut på svenska: Hösten hastighet. Denna bok kommer att finnas till försäljning. Sedan debuten 1992 har han hunnit ge ut fjorton diktsamlingar och ett antal essäer. 2017 tilldelades han Cikadapriset, instiftat till Harry Martinsons minne.

Sofia Helin, skådespelerska, och är mest känd som polisinspektören Saga Norén i den svensk-danska tv-serienBron. Hon har också spelat huvudrollen i Cecilia Algotsdotter i filmatiseringen av Jan Guillous böcker om Arn Magnusson liksom i Stockholms Stadsteaters föreställning av den norska tragedin Ingenting av mig. Ambassadör för International WaterAid.

Svenska musiker framför vietnamesisk folkmusik. Gruppen föddes ur de studier som de gjorde i Hanoi under tidigt 2000-tal inom ramen för det svensk-vietnamesiska kultursamarbetet som avslutades 2006.

Marie Kronmarker, journalist och journalistutbildare. Har arbetat i 25 år med vidareutbildning av yrkesverksamma journalister på Medieinstitutet Fojo, numera frilansande konsult. Från1991 ledare av Fojos internationella kurser ”Journalism and Democracy” och ”Women in Journalism” med deltagare från Asien (bl a Vietnam), Afrika och Latinamerika. Har också hållit etikseminarier på plats i Vietnam och utbildat vietnamesiska journalister till kursledare.

Eva Hansson, fil.dr i statsvetenskap och verksam vid Stockholms universitet. Hon studerar demokratiseringsprocesser i olika delar av världen, med ett särskilt fokus på Asien. Hon är bland annat författare till Growth Without Democracy: Challenges to Authoritarianism in Vietnam (Stockholm University, 2011).

Bent Jörgensen, samhällsvetare vid Göteborgs universitet. Bent har arbetat med forskning kring samhällsstyrning, fattigdom och hälsa. Varje år genomför han en längre fältkurs där ca 35 vietnamesiska och svenska studenter lär sig vetenskaplig fältmetod i bergen i norra Vietnam. Just nu arbetar Bent med ett forskningsprojekt kring antibiotikaresistens som skördar liv i Vietnam.

Carl Mossberg, jägmästare och konsult. Han har arbetat med skogs och landsbygds-utvecklingsprojekt i olika länder i Asien sedan 1974 och i dessa sammanhang bott i Malaysia, Indien, Thailand, Indonesien och sedan 1995 i Laos, där han vid sidan av konsultarbete driver ett småskaligt jordbruk. Bland uppdragsgivare för projekt Carl varit engagerad i finns Sida, andra bilaterala biståndsgivare, ADB, UNDP, FAO samt frivilligorganisationer. Genom sin verksamhet i Laos under flera decennier är han väl insatt i vilka utmaningar landet haft och har i sin strävan för utveckling mot uthållig ekonomisk och social utveckling.

Jens Rosbäck, biståndsarbetare. Har arbetat i Kambodja med mänskliga rättigheter, demokrati och organisationsutveckling inom civilsamhället 2006-2015. Bevakar löpande utvecklingen i Kambodja och besöker landet regelbundet. Arbetar nu som internationell chef och biträdande generalsekreterare för IOGT-NTO.

Eva Lindskog, sociolog och f d utredare. Examen (1982) från Hanois universitet i vietnamesiska språket, kulturen och historien. Ordförande i Kommittén sedan 2016. Varit verksam i Vietnam i sammanlagt 20 år (under åren 1975 – 2011) med framför allt frågor kring folkligt deltagande och kvinnors och barns rättigheter. Har även haft uppdrag som konsult i Laos och Kambodja.

Samtalsledare:
Karin Alfredsson

Lokal: Sandlersalen, plan 1.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Tillbaka till kalendariet
Tillbaka till kalendariet

TIPS FRÅN KALENDARIET

Lördag 20 okt.

ABF-huset
Serie
Specialoperationer av polska fallskärmsjägare under andra världskriget » ABF

Specialoperationer av polska fallskärmsjägare under andra världskriget

Hör en personlig berättelse om kampen mot den tyska ockupationen

Kungsträdgråden mot Hamngatan

Kamrater, framåt mot Folkets Hus!

Stadsvandring spåren av rösträttsdemonstrationen år 1902

ABF-huset

Den migrerade kvinnan – mor på 2000-talet

Om kvinnans rättigheter och behov av integration

Orionteatern
Orionteatern: Julius Caesar » ABF

Orionteatern: Julius Caesar

I regi av Kristofer Steen

Bio Rio
Serie
Live på bio: MET: Simson och Delila » ABF

Live på bio: MET: Simson och Delila

Äntligen är Camille Saint-Saëns opera tillbaka!

Söndag 21 okt.

Nytorget 1
Serie
Mina drömmars stad » ABF

Mina drömmars stad

Stadsvandring med ciceron Ulf Bagge

Årsta Folkets Hus
Serie
Arkitekturvandring i Årsta » ABF

Arkitekturvandring i Årsta

Stadsvandring med Anders Djerf

ABF-huset
Serie
Enastående bildad herre » ABF

Enastående bildad herre

Om diktaren Hjalmar Gullberg

Orionteatern
Orionteatern: Julius Caesar » ABF

Orionteatern: Julius Caesar

I regi av Kristofer Steen

Orionteatern
Orionteatern: Julius Caesar » ABF

Orionteatern: Julius Caesar

I regi av Kristofer Steen

Måndag 22 okt.

Bio Rio
Serie
Live på bio: MET: Simson och Delila » ABF

Live på bio: MET: Simson och Delila

Äntligen är Camille Saint-Saëns opera tillbaka!

Stockholms Stadsbibliotek
Serie
Tema: Lyckan » ABF

Tema: Lyckan

Filosofiklubb för dig mellan 13–15 år

ABF-huset

Föreläsningsserie om mental trötthet

Lyssna till samtal mellan psykolog och arbetsterapeut

Aula Magna, Stockholms Universitet
Maten, hälsan och klimatet » ABF

Maten, hälsan och klimatet

Sakta ned temperaturökningen med hjälp av mat

ABF-huset
Serie
Ryssland och omvärlden » ABF

Ryssland och omvärlden

Var står Ryssland i utrikespolitiken?

Tisdag 23 okt.

Årsta Folkets Hus
Serie
Årsta österut » ABF

Årsta österut

Stadsvandring med Anders Djerf

ABF-huset
Serie
Från kvinnors rösträtt till #MeToo » ABF

Från kvinnors rösträtt till #MeToo

Vad är likt och olikt för kvinnor i politiken?

Bio Rio
Serie
Live på bio: MET: Simson och Delila » ABF

Live på bio: MET: Simson och Delila

Äntligen är Camille Saint-Saëns opera tillbaka!

ABF-huset

Klimatet och maten – perspektiv från Syd och Nord

Ta makten över maten!

ABF-huset
Serie

Vad händer i Tunisien, Egypten och Maghrebländerna?

Samtal om det politiska läget i Mellanösternländerna

Se hela kalendariet Just nu med 199 st. evenemang