Evenemang Föreläsning,Konferens,Panelsamtal,Program

Israel och demokratin


Är demokratin i Israel hotad? 

Den 15 oktober öppnar ABF Stockholm portarna för en större seminarium som lyfter frågan om de konstitutionella förändringar som diskuteras i Israel, de stora proteströrelser dessa har resulterat i och demokratiutvecklingen globalt.

Programmet är i tre delar.

13:00 – 14:00
Seminariet inleds med en rapport av Cecilia Uddén, där vi får följa hennes arbete som mångårig utrikeskorrespondent för Sveriges Radio i Mellanöstern. Cecilia är högaktuell med dokumentärserien ”30 år i Mellanöstern”, som skildrar de politiska sprickorna i Israel. Cecilia Uddén skildrar också tillvaron i Gaza. Från glädjen 1993 då Osloavtalet slöts och palestinier firade, till en tillvaro som blivit mer inskränkt och isolerad. Uddén rapporterar även om Jerusalem, en av världens mest omstridda platser och staden alla vill äga – där Al Aqsa-moskén ligger på själva tempelplatsen där det judiska templet en gång stod.

Under programmets första del sänds också intervjuer med ledande sakkunniga som befinner sig i Israel och bidrar med egna perspektiv på de kontroversiella domstolsreformerna och den stora proteströrelse som vuxit fram det senaste året. Samtalen på länk leds av Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm.

14:30 – 15:15
Ett samtal som leds av Sharon Jåma och kretsar kring och fördjupar frågorna som diskuterats tidigare under dagen och behandlar den historiska bakgrunden, nuläget och framtidsaspekter. Medverkar gör Sarit Micaeli (B’Tselem) och Cecilia Uddén.

15:15 – 16:00
Panelsamtal som leds av Sharon Jåma och lyfter frågan om demokratiutvecklingen globalt. Medverkar gör bl.a. Cecilia Uddén och Anna Sundström. Fler medverkande tillkommer!

Medverkande
Cecilia Uddén
Sveriges radios utrikeskorrespondent och en av Sveriges mest prisbelönta journalister. Cecilia har rapporterat från Israel och Mellanöstern i snart tre decennier. Cecilia är högaktuell med dokumentärserien ”30 år i Mellanöstern”.

Sarit Micaeli
Opinionsbildare för B’Tselem, israeliskt informationscentrum för mänskliga rättigheter.

Mika Almog
Israelisk journalist, författare och aktivist. Medverkar på länk från Tel-Aviv.

Barak Medina
Professor i mänskliga rättigheter på juridiska fakulteten vid Hebrew University. Medverkar på länk från Jerusalem.

Anna Sundström
Generalsekreterare Olof Palmes Internationella Center som arbetar globalt för demokrati, mänskliga rättigheter, fred och social rättvisa.

Moderator
Sharon Jåma, journalist och producent med lång erfarenhet som reporter, redaktör och programledare från SVT och främst SVTs tyngsta politiska program Agenda.

Tid och plats:
Söndag 15 oktober kl. 13.00-16:00
Z-salen, plan 1.
Biljetter köper du här: https://billetto.se/e/israel-och-demokratin

Medproducent för seminariet är Yvonne Rock, senior rådgivare.

Cecilia Uddéns dokumentärserie ”30 år i Mellanöstern” lyssnar du på här:
”Sprickan i Israel”
”Skräddaren i Gaza” 
”Jerusalem, staden alla vill äga”

Mer information och mer detaljerat program uppdateras löpande. 

Evenemangsfoto: Yoav Aziz via Unsplash


Pris
100:- Ordinarie pris

80kr studerande/pensionär
50kr ABF Stockholm-plus

Datum 15/10
Tid 13:00
Arrangör ABF Stockholm
Plats Z-salen, ABF-huset, Sveavägen 41
Pris 100:- (Ord. pris)
80kr studerande/pensionär
50kr ABF Stockholm-plus
Translate this page