Månadens film: Bortom det synliga - Filmen om Hilma af Klint - ABF Stockholm
Evenemang Filmvisning

Månadens film: Bortom det synliga – Filmen om Hilma af Klint

Det abstrakta måleriet som revolutionerade konstvärlden i början av 1900-talet har tillskrivits Kandinsky, Malevich och Mondrian. Idag vet vi bättre. Det var en svensk konstnär som var först och hon var kvinna.

Redan 1906 målade Hilma af Klint storslagna abstrakta verk, långt före det ryska och franska avantgardet. Flera av deras verk har stora likheter med de tavlor som af Klint målade flera år tidigare. Skulle Kandinsky kunna ha sett af Klints målningar och tagit intryck? Tanken är svindlande.

Af Klints målningar återfanns i ett vindsförråd på Strandvägen i Stockholm i slutet av 1960-talet, bara för att ignoreras av de stora institutionerna för modern konst. Idag är tonen en annan. Moderna Museet, Lousiana och Guggenheim i New York har alla haft hyllade af Klint-utställningar.

Utöver att ge Hilma af Klint en rättmätig plats i konsthistorien lyckas den tyska regissören Halina Dyrschka i denna dokumentär kongenialt förmedla den tidlösa, andliga och storslagna känsla som finns i Hilma af Klints verk.

Filmen är utvald av Rio och ABF Stockholm som ”Månadens film”. Det innebär att du som besökare endast betalar 110 kr istället för ordinarie 130 kr om du uppger ”ABF” i biljettkassan. Mer info finns på Rios webbplats.

20 kr rabatt om du uppger "ABF" i biljettkassan

Datum 3/11
Tid 18:30
Arrangör ABF Stockholm, Bio Rio
Plats Bio Rio, Hornstulls Strand
Translate this page