Kurs Dans, teater, scenkonst

Dans – Engelsk Border Morris – prova på

Border Morris dansas med käppar och är en annorlunda, livlig, dynamisk och kraftfull dansform. Den har sina rötter i gränslandet mellan England och Wales.

Border Morris dansas normalt av fyra till åtta personer med pinnar. Stegen är enkla och det är figurerna, samarbetet och glada tillrop som gör det roligt. Efter en timme kan man hänga med på en dans. 
Dansen har sina rötter flera hundra år tillbaka men alla grupper gör sina egna varianter, så gruppen har stor frihet i hur man vill utföra den. Det var ett sätt att visa upp sig och tigga pengar. Eftersom det inte var tillåtet eller rekommendabelt att tigga så klädde dansarna sig i svarta fransiga kläder. För att inte bli igenkända så svärtade ansiktet eller använde masker. 
Dansen förekommer mest i England och Wales, men har spridit sig till hela världen, till och med Sverige.
Bästa sättet för att förstå är att titta på några YouTube klipp, sök på Border Morris, t. ex:

Beltane dancing White Ladies Aston – YouTube
Venzl Border Morris – YouTube

Nivå

Från cirka 15 år. Du behöver varken partner eller förkunskaper. 

Upplägg

Vi kommer att jobba med figurer, hur man dansar med pinnar. Vi berättar hur olika stilar av morrisdans har uppstått och varför de ser ut som de gör, samt var man kan leta efter mer information. 

Gymnastikskor och en vattenflaska rekommenderas. Pinnar finns på plats.
Det viktiga är att jobba tillsammans i en grupp och reparera våra misstag på ett roligt sätt. 

Undervisning sker lördagen den 10 och söndagen den 11 september kl. 11.00-14.30.

Cirkelledare

Rolf Dahlström har varit dansinstruktör sedan 70-talet när han dansade svensk folkdans. Sedan dess har han instruerat många olika dansstilar, svensk, fransk och engelsk, både i Sverige och utomlands. Han har varit en aktiv morrisdansare sedan 1979 när Sveriges första morrisgrupp Eken Morris Dancers grundades. 2019 startade Rolf och Hester Dahlström Sveriges enda Border Morris grupp, Venzl Border Morris.

Hester Dahlström har varit en aktiv dansare sedan barndom. Hon började dansa morris 1979 i Manchester University, England. Hon har uppträtt som dansare och musiker med många morrisgrupper runt om i England fram till hennes flytt till Sverige 2001. Hon har instruerat engelsk, svenskt och fransk dans både inom Sverige och utomlands. Hon spelar även fiol och durspel (en föregångare till dagens dragspel).

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/

Pris
1200:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 10/2 2024
Tidpunkt 11:00 - 14:30
Antal tillfällen 2
Arrangemangsnummer 504380
Plats ABF-huset (ej fastställd sal), ABF-huset
Pris 1200:- (Ord. pris)
Translate this page