Kurs Religion, psykologi, pedagogik

Den sekulära humanismen som livsåskådning

Den sekulära humanismen ger människan själv det fulla ansvaret för sin moral och andlighet. Humanismen innebär ett bejakande av en värld utan gudomliga makter och religiösa dogmer.

Denna studiecirkel syftar till att ge deltagarna en inblick i – och förståelse för – den sekulära humanismen, till exempel dess idéhistoria, verklighetsuppfattning och värdegrund. Cirkeln förutsätter inga tidigare kunskaper om humanismen, men bygger på aktivt deltagande och diskussioner. Vilka ämnen som tas upp beror delvis på deltagarnas egna intressen och initiativ. Exempel på ämnen som kan komma att tas upp är:

  • Den sekulära humanismens idéhistoria 
  • Den vetenskapliga modellen som källa till kunskap 
  • Sekulär livsåskådning, verklighetsuppfattning, etik och moral
  • Är Sverige ett sekulärt land, och har vi ett sekulärt samhälle? 
  • Vad vill Förbundet Humanisterna åstadkomma?

Rätten till religion, liksom att vara fri från religion står inskrivet både i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna och i Sveriges grundlag. Livsåskådningen sekulär humanism ger människan själv det fulla ansvaret för sina handlingar, sin moral och andlighet. Humanismen innebär ett bejakande av en värld utan gudomliga makter och religiösa dogmer. Den sekulära humanismen formulerar också en värdegrund utifrån en sekulär etik, utan religiösa skrifter som grund för moraluppfattningar. Aktuella samhällsfrågor diskuteras utifrån ett sekulärhumanistiskt perspektiv.

Studiecirkeln hålls i samarbete med förbundet Humanisterna.


Bra att veta

För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.

  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR

Pris
450:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 2/10
Tidpunkt 18:00 - 20:30
Antal tillfällen 5
Arrangemangsnummer 499440
Plats ABF-huset (ej fastställd sal), ABF-huset
Pris 450:- (Ord. pris)
Translate this page