Kurs Film,Foto,Media

Grunderna i webbjournalistik – källkritik, intervjuteknik och skrivande (AMK-2)

Kostnadsfri arbetsmarknadskurs (AMK) som främst riktar sig till dig som är eller riskerar att bli permitterad, varslad eller uppsagd på grund av pandemin och vill stärka din kompetens för att öka dina möjligheter på arbetsmarknaden.

Stor del av all kommunikation sker idag digitalt. Därför blir det allt viktigare att anpassa kommunikationen på ett sätt som passar för det digitala formatet. För journalistiken innebär det digitala stora möjligheter med nya format, fler kommunikationskanaler och verktyg som gör det enklare att nå ut. Men med ett snabbare flöde kommer också större ansvar att nyhetsvärdera och granska den uppsjö av information vi möter.

Den här kursen ger en introduktion i journalistik, journalistiska regler och tekniker. Du får en introduktion i de yrkesetiska reglerna och Offentlighetsprincipen. På kursen får du färdigheter i källkritik, intervjuteknik samt får prova på genrer som nyhetsartikel, krönika, reportage och recension. Och hur du på bästa sätt skapar en färdig produkt anpassad efter webben. 

Vi kommer att gå igenom:

  • Nyhetsvärdering: lär dig avgöra vad som är en nyhet.
  • Skriva för webben: hitta språket som passar din målgrupp.
  • Research: lär dig hitta korrekta fakta.
  • Källkritik: lär dig ta reda på ifall de fakta du samlat in stämmer.
  • Intervjuteknik: utveckla dina färdigheter som intervjuare.
  • Målgruppsanpassning: hitta språket ämnena som passar din målgrupp.
  • Skriv inom olika genrer: utveckla ditt skrivande inom olika genrer.
  • Journalistisk etik: lär dit tillämpa journalisternas yrkesetiska regler.
  • Offentlighetsprincipen.
  • Opinionsbildning. 

Kursen består av en blandning av föreläsningar och praktiska övningar.

Ledare
Katrin Nilsson är en erfaren kursledare som är utbildad inom journalistik och marknadsföring.

Praktisk information
Kursen genomförs på fasta tider genom videomöten på distans via Teams. Du behöver en mejladress samt en dator som är uppkopplad mot internet för att kunna delta. Datorn behöver ha kamera och mikrofon så vi kan kommunicera med varandra. Alternativt att du ansluter ett headset till datorn. Innan kursstart så får du länk och information om hur du gör för att ansluta skickat till din mejladress.

Upplägg

Kursen genomförs på tisdagar och torsdagar kl 13:00-16:00.

Anmälan
Kursen är kostnadsfri men du förbinder dig att fullfölja kursen om du inte avanmält dig senast dagen före kursstarten. Vi kommer att ta ut en avbokningsavgift på 300 kr om du inte deltar på minst hälften av kurstillfällena, varav en av de första tre träffarna.

Du får endast anmäla dig till en arbetsmarknadskurs under 2022. Har du anmält dig till flera kommer de senare anmälningarna makuleras och du kallas till kursen du först anmält dig till.

Vem får delta?
Kurserna riktar sig främst till dig som är eller riskerar att bli permitterad, varslad eller uppsagd och som är mellan 18 och 64 år.

Övrigt
Vid frågor mejla studieprogrammet.stockholm@abf.se

Pris
0:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 12/4
Tidpunkt 13:00 - 16:00
Antal tillfällen 10
Huvudledare Katrin Nilsson
Arrangemangsnummer 488197
Plats Distans på nätet
Translate this page