Kurs Konst, måleri, teckning

Kurbitsmåleri

Nyfiken på kurbitsmåleri? Här får du både prova på själv att måla och lära dig teoretiskt om denna form av dekormåleri.

Vi går igenom kurbitsmåleriet från 1700-talets dekormåleri. Vad utmärker en kurbitsmålning? Vi lär oss känna igen särdragen.

Vi kommer att ta upp måleritekniken i detalj. Du får lära sig hantera färgerna så att de har de rätta nyanserna och den rätta konsistensen för att sen kunna ha två färger på penseln samtidigt, vilket är ett av kurbitskonstens kännetecken.

Sedan fortsätter vi med komposition av blomsterkvastar, bårder och blommor. Hur anpassas måleriet, både till underlaget det målas på liksom till vilken typ av föremål, möbel eller tavla.

Kurbitsens är en allmogekonst med stark klasstillhörighet och vi sätter in den i relation till annan samtida konst utifrån ett konsthistoriskt perspektiv samt hur dess värde och uppskattning ser ut idag.

Material

Du köper ett materialkit på plats av ledaren för ca 300 kr kontant eller swish.

Kursdagar

Lördagar 30/9 + 7/10 kl 10-30-15.30 2023. OBS! Sista anmälningsdag 20/9 pga materialbeställning. Anmäler du dig efter 20/9 kan du få ev. avbokad plats. 

Cirkelledare

Helena Birkenblad har en bakgrund i det klassiska oljemåleriet men sökte sig sen vidare inom dekormåleri och renovering där kurbitsmåleriet blev en naturlig fortsättning med sitt lättsamma och gladlynta uttryck. Med sin kreativa och pedagogiska förmåga uppskattar hon att tillföra kunskap och skaparglädje till sina deltagare samtidigt som hon får sprida kännedom om kurbitsens djupa traditioner i vårt land.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
  • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Du får vid sen anmälan besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat och får vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt https://abfstockholm.se/kurser/om/

Pris
1895:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 30/9
Tidpunkt 10:30 - 15:30
Antal tillfällen 2
Arrangemangsnummer 499241
Plats Stora Ateljén, 3tr, ABF-huset
Pris 1895:- (Ord. pris)
Translate this page