Kurs Ekonomi, företag, juridik

Nyfiken på pengar och hur de skapas?

Riksbanken skapar alla sedlar och mynt. Men ny teknik har gjort att det numera inte bara finns sedlar och mynt, utan också elektroniska pengar. Via denna kurs får du lära dig hur det funkar och vad konsekvenserna är.

Riksbanken skapar alla sedlar och mynt. Men ny teknik har gjort att det numera inte bara finns sedlar och mynt, utan också elektroniska pengar. Det är inte Riksbanken som skapar de digitala pengarna, de skapas när vi går till banken och lånar. Banken trycker in siffror i sina datorer och lånar ut de siffrorna mot ränta. Tidigare var det nästan ingen som trodde att det var sant. Frågan ”Var kommer pengar ifrån?” lät så korkad att ingen ville ställa den. Men numera förklarar Riksbanken offentligt på sin hemsida hur det ligger till.

Under kursen kommer vi undersöka frågor som:
Hur går det egentligen till när pengar skapas?
Är det rimligt att privata banker skapar pengar och gör vinst på att låna ut dessa?
Hur påverkar bankernas skapande av pengar ekonomisk jämlikhet, bostadspriser och finanskriser och möjligheten till en hållbar omställning?
Måste det vara såhär? Kan vi organisera bankerna, pengarna och finanssystemet på ett bättre sätt?

Nivå

Kursen går att tillgodogöra sig på olika nivåer och passar dig utan förkunskaper, men det finns extra läsning för dig som vill fördjupa dig mera inför träffarna. Det kommer finnas gott om utrymme för diskussion.

Kursmaterial

Cirkeln utgår från rapporten Förstatliga pengarna (Katalys, 2019) men kommer kompletteras med läsning ur andra böcker och artiklar för den som vill fördjupa sig mer.

Upplägg

Kursen går varannan onsdag med start 1 mars mellan kl. 18.00 och 20.30 (inkl. 15 min paus).

Cirkelledare

Loke Hagberg, nationalekonom och ordförande i Positiva Pengar.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt https://abfstockholm.se/kurser/om/. OBS! Ändrade avbokningsregler from hösten 2022.

Pris
450:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 1/3 2023
Tidpunkt 18:00 - 20:30
Antal tillfällen 5
Arrangemangsnummer 488178
Plats ABF-huset (ej fastställd sal), ABF-huset
Pris 450:- (Ord. pris)
Translate this page