Kurs Litteratur, svenska, retorik

Nyhet! Bokcirkel: Vegetarianen, Han Kang + föreställning på Dramaten

Välkommen till en läsecirkel där vi inför varje träff kommer att läsa ett avsnitt av boken 'Vegetarianen' av Han Kang. Därefter går vi tillsammans och ser föreställningen 'Vegetarianen' på Dramaten och får möte dramaturgen och höra henne berätta om uppsättningen! Detta vill du inte missa.

Foto: Dramaten

Vegetarianen, Han Kang (2007)

Yeong-hye är en tystlåten kvinna i ett traditionellt äktenskap i Sydkorea. Hon har aldrig gjort uppror, men så börjar hon drömma om blod och brutalitet, om kroppar och kött. En dag bestämmer hon sig: hon måste bli vegetarian.

Människorna i hennes liv, hennes make, svåger och syster, vägrar att acceptera beslutet, och hennes envishet sätter igång en spiral av tvång och våld. Kampen står inte bara kring hennes kropp och vad hon väljer att äta, utan handlar om hennes sexuella och intellektuella frihet. Vad
händer med den som ständigt måste föra en kamp mot tillvaron? Vilka medel står till buds och när når en människa bristningsgränsen? Våldet som Yeong-hyes protest släpper lös tar sig in i henne själv, börjar arbeta emot henne. På andra sidan metamorfosen råder inte längre rationaliteten.

Upplägg

Cirkeln är upplagd likt en klassisk bokcirkel de fem första träffarna. Inför varje träff förbereder sig gruppen genom att läsa utvalda kapitel. På efterföljande träff diskuteras kapitlen, dess handling och olika perspektiv på det som gruppen just läst. Som avslutning på cirkeln kommer vi tillsammans gå och se föreställningen som är baserad på boken Vegetarianen på Dramaten den 21 oktober kl.13:00 (biljetter ingår i kurspriset). Efter föreställningen får gruppen en exklusiv chans att möta dramaturgen Anneli Dufva och höra henne berätta om uppsättningen.

Läs mer om Vegetarianen på Dramaten här: https://www.dramaten.se/repertoar/vegetarianen

Boken består av 213 sidor, deltagarna kommer att läsa ca. 40 sidor inför varje tillfälle (5 tillfällen).
Hemuppgifter förekommer i denna studiecirkel.

Material

Litteratur (införskaffar du på egen hand)

Vegetarianen, 2007 av Han Kang (f. 1970) – belönades 2016 med det Internationella Man Booker-priset.
Läs mer om boken: https://www.nok.se/titlar/allmanlitteratur-skonlitteratur/vegetarianen/

Skrivna ord om boken:
”Det här är en bok som förändrar läsarens tänkande. Från början är handlingen hyfsat sansad. Yeong-hye har levt precis som kvinnor förväntas, som god, tillbakadragen och prydlig hustru. När hon plötsligt blir vegetarian förändras allt.” Aase Berg, Dagens Nyheter

Nivå

Inga förkunskaper krävs!

Cirkelledare

Linda Gerstenmayer är föreläsare och retorikexpert och har arbetat i många år som kursledare på ABF inom områden som Våga tala inför grupp, presentationsteknik och kroppsspråk. Med humor och kunskap får hon deltagare att våga kliva utanför sin komfortzon.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
  • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Vid sen anmälan får du besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat – vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt https://abfstockholm.se/kurser/om/

Pris
1695:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 16/9
Tidpunkt 13:00 - 14:30
Antal tillfällen 6
Arrangemangsnummer 500026
Plats ABF-huset (ej fastställd sal), ABF-huset
Pris 1695:- (Ord. pris)
Translate this page