Nyhet! Fotografi, linjäritet och krig - ABF Stockholm
Kurs Film och foto,Konstvetenskap och konsthistoria

Nyhet! Fotografi, linjäritet och krig

I den moderna tidens sökande efter sanning har fotografiet fått en central roll som skildrare av idén om verkligheten.

I den här cirkeln diskuterar vi fotografins påverkan på historieskrivningen och historieskrivningens, så som den ter sig i den vetenskapliga traditionen, formande och beskrivande av mediet fotografi.

Fotografiet uppfanns 1839 sägs det. Men är det ens en uppfinning? Är frågan om exakt ”när” egentligen intressant? Var fotografi inte något som egentligen växte fram med och genom sin samtid? Kursen tar sin utgångspunkt i ett ifrågasättande av upphovsmannaskap och linjär historieskrivning.

Vi frågar oss samtidigt vad fotografi som medie ”bidrar” med till historieskrivningen. Hur har fotografi och fotografisk diskurs varit med och format hur vi föreställer oss historisk utveckling, som till exempel berättelsen om krig? Med hjälp av texter av bland andra Judith Butler, Michel Foucault och Geoffrey Batchen undersöker vi hur bilder fungerar som något att samlas kring, hur bilder skapar opinion och hur bilder opererar som propagandainstrument.

Kursen är en fristående fortsättning på kursen Fotografi, språk och teori. Inga förkunskaper krävs.

Ledare

Katarina Elvén är konstnär och fotograf, utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg med lång erfarenhet av undervisning i fotografi på olika nivåer.

Beata Fransson är konstnär och fotograf, utbildad vid konsthögskolan i Malmö med 15 års erfarenhet inom samtidskonsten och dess olika kontexter. 2019 gav hon ut boken ”Jag, studion” på Sailor Press.

Upplägg

Kursen görs i samarbete med Centrum för fotografi (CFF) och kommer att äga rum i CFFs lokaler på Tjärhovsgatan 44. Träffarna är varannan vecka.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
  • Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.
Pris
450:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 1/4
Veckodagar Onsdag
Tidpunkt 18:00 - 20:15
Antal tillfällen 5
Huvudledare Katarina Elvén och Beata Fransson
Arrangemangsnummer 472251
Plats Centrum för fotografi
Pris 450:- (Ord. pris)
Translate this page