Nyhet! Fotografi, språk och teori - ABF Stockholm
Kurs Film och foto,Konstvetenskap och konsthistoria

Nyhet! Fotografi, språk och teori

Den här kursen riktar sig till dig som vill undersöka och diskutera hur fotografi har beskrivits och teoretiserats.

Vi rör oss i ett flöde av bilder och navigerar med hjälp av den vokabulär som skapats för det fotografiska/linsbaserade mediet. Ett språkliggörande som format, och fortfarande formar, inte bara den fotografiska praktiken, utan även oss som individer och samhället i stort.

Den här cirkeln tar avstamp i nyckeltexter inom fotografisk teori och vänder sig till dig som i grupp vill undersöka och diskutera hur fotografi har beskrivits och teoretiserats. Genom en kritisk läsning med ett antal frågeställningar utifrån ett språkligt- och samhälleligt perspektiv konfronterar vi texter ur kanon inom fotografisk teoribildning, texter av till exempel Walter Benjamin, Susan Sontag och Roland Barthes.

Kursen riktar sig mot allmänheten och syftar till ett samtal mellan såväl yrkesverksamma fotografer, teoretiker eller dig som vill reflektera över fotografiets roll i samhället idag. Inga förkunskaper krävs.

Efter att denna kurs är avslutad kommer den fristående fortsättningen Fotografi, linjäritet och krig med liknande upplägg.

Ledare

Katarina Elvén är konstnär och fotograf, utbildad vid Högskolan för fotografi i Göteborg med lång erfarenhet av undervisning i fotografi på olika nivåer.

Beata Fransson är konstnär och fotograf, utbildad vid konsthögskolan i Malmö med 15 års erfarenhet inom samtidskonsten och dess olika kontexter. 2019 gav hon ut boken ”Jag, studion” på Sailor Press.

Upplägg

Kursen görs i samarbete med Centrum för fotografi (CFF) och kommer att äga rum i CFFs lokaler på Tjärhovsgatan 44. Träffarna är varannan vecka.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Pris
450:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 22/1
Veckodagar Onsdag
Tidpunkt 18:00 - 20:15
Antal tillfällen 5
Huvudledare Katarina Elvén och Beata Fransson
Arrangemangsnummer 472191
Plats Centrum för fotografi
Pris 450:- (Ord. pris)
Translate this page