Nyhet! Rum för kvinnors musikskapande - ABF Stockholm
Kurs Kultur och historia

Nyhet! Rum för kvinnors musikskapande

Kvinnliga kompositörers plats i det offentliga rummet genom historien utforskas med föreningen KVAST (Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare)

Hur har förutsättningarna för kvinnors musikskapande sett ut genom historien? Var, när och hur fick de plats för eget skapande och på vilket sätt mottogs detta, eller mottogs det inte, i det offentliga rummet. Från Hildegard av Bingen till nutid gör vi nedslag i tid och rum för att utforska detta. Med fokus på västerländsk konstmusik och genom läsande, diskussioner, musiklyssnande och studiebesök fördjupar vi oss i ämnet med syftet att försöka förstå varför kvinnors musik än idag är en så liten del av den musik som spelas på världens konstmusikscener.

I samarbete med föreningen KVAST – Kvinnlig anhopning av svenska tonsättare.

Ledare
Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning. Cirkelledare är Ann-Christin Högnabba.

Upplägg
Studiecirkeln innehåller flertalet spännande programpunkter med både gäster och studiebesök. Föreläser gör Wolfgang Undorf (Unconscious gender gap), Christina Larsson Malmberg från Operabyrån och Ditte Hammar från Den andra Operan. Under studiecirkeln genomförs också tre studiebesök, ett på Hallwyllska museet, ett på Musikaliska och ett på elektronmusikstudion EMS.

På Hallwyllska (2019-10-03) genomförs en Salongskonsert med Ann-Christin Högnabba, pianisten Stefan Lindgren och violinisten Alva Press och fokus ligger på svenska kvinnliga tonsättare från 1800-talet. Särskilt roligt är att vi kan presentera professor emerita Eva Öhrström som gästföreläsare. Öhrström ger ut en bok i ämnet till hösten och är en verklig specialist på området.

Under studiebesöket på Musikaliska (2019-10-08) deltar Lena Haag som fördjupat sig i kvinnliga tonsättare från 1900-talet och som särskilt kommer att lyfta fram en av de få svenska 1900-talstonsättarna Carin Malmlöf-Forssling. Här får vi också ta del av en fantastisk konsert med Malvakvartetten. De spelar stråkkvartetter av Karin Rehnqvist, Judit Weir och Carin Malmlöf-Forssling.

Avslutningsträffen (2019-10-15) kommer ske på elektronmusikstudion EMS där vi gör ett studiebesök och får bekanta oss med lokalerna och dessutom träffa tre tonsättare som är verksamma där: Eva Sidén, Marcia Bassett och Sol Andersson vilka presenterar sitt arbete och ger verkexempel.

Avvikelser
Den tredje träffen, studiebesöket på Hallwyllska, sker inte tisdag den 1.a oktober utan torsdag den 3.e oktober. Som deltagare i studiecirkeln ingår inte biljett till föreläsning, konsert och visning av Hallwyllska men du erbjuds ett rabatterad pris om 100kr (biljetterna kostar annars 200kr).

 

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.
Pris
600:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 17/9
Veckodagar Tisdag
Tidpunkt 18:00 - 20:30
Antal tillfällen 5
Huvudledare Ann-Christin Högnabba
Arrangemangsnummer 465466
Plats ABF-Huset -ABF-Huset (ej Fastställd Lokal)
Pris 600:- (Ord. pris)
Translate this page