Kurs Foto, film, media

Nyhet! Lär dig hur man skapar en radiodokumentär

Radiodokumentär är ett enkelt, lätt och roligt sätt att komma igång med ett berättande, det handlar om att skapa känsla och upplevelse genom ljud.

Med en mikrofon i handen kan man komma människor nära och skapa intressanta berättelser om sin omgivning eller sitt eget liv.

Vilka världar är unika för mig? Kan jag genom dessa filter hitta berättelser och perspektiv som ingen annan har tillgång till? Vad betyder det att tro på mitt eget berättande? Dessa frågor är grunden i kursen.

Vi kommer först lära oss enkla grunder i inspelning och ljudredigering, och sedan lära oss genom att göra egna inspelningar. Målet är att vi skall få upp ögonen för vår omgivning och genom denna skildra en liten bit av vår verklighet.
Kursen ger grundläggande kunskaper för att du ska kunna börja spela in och klippa ihop dina egna radiodokumentärer och program. Det kommer finnas mycket utrymme att pitcha idéer som du får hjälp att utveckla vidare.
 
Under kursen kommer vi att arbeta med att:
•    studera radions uttrycksmöjligheter och utforska ett vitt spann av stilar inom radioskapande. Hur kan vi arbeta med ljudbilder, ett musikaliskt tänkande i radio och ett personligt språk?
•    utmana dig kreativt för att utveckla din egen röst. Hur kan du utveckla unika idéer?
•    lära dig klippa i ljudprogrammet audicity (finns gratis att ladda ner)
•    intervjuteknik
•    struktur och dramaturgi

Radiodokumentär kan i vår tid spridas och användas som verktyg i olika sammanhang. Vi kommer hitta sammanhang och sätt att nå ut med våra program. Kursen är mer inriktad på det konstnärliga arbetet och mindre på det tekniska. 

Nivå 

Inga förkunskaper krävs. Kursen vänder sig till dig som är intresserad av radiodokumentär på ett eller annat sätt. Kanske har du ett intresse för musik eller skrivande och vill undersöka hur du kan använda det som ingång för att skapa unika radiodokumentärer, eller så älskar du radio och vill prova att göra din egen radiodokumentär. 

Material

Inget material behöver införskaffas för denna kurs men det är bra om du har en mobiltelefon som du kan spela in via, om du vill prova dig fram.

Ledare

Cecilia Josefson arbetar som frilansande radiomakare och har framför allt gjort många P2 dokumentärer, men har också arbetat för SVT och norska radion. Hon är utbildad på Stockholms Konstnärliga Högskola och Högskolan för Scen och musik i Göteborg. Hon har gjort program och dokumentärer de senaste 15 åren om allt från fängelser till flyktingboenden. www.ceciliajosefson.com 

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.
  • OBS! Även om kursen har passerat startdatum så kan det finnas platser kvar och möjlighet att anmäla sig till kursen. Vid sen anmälan får du besked att du står på reservplats för att startdatum har passerat – vänta in en bekräftelse från oss om du sedan får en bekräftad plats på kursen. Du börjar då nästkommande tillfälle och betalar fullt kurspris.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt https://abfstockholm.se/kurser/om/

Pris
1400:- Ordinarie pris

Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Anmäl Dig
Startdatum 19/10
Veckodagar Torsdag
Tidpunkt 17:00 - 18:30
Antal tillfällen 6
Arrangemangsnummer 499518
Plats ABF-huset (ej fastställd sal), ABF-huset
Pris 1400:- (Ord. pris)
Translate this page