Kurs Dans, teater, scenkonst

Samtida modern dans – nybörjare

Välkommen till en energifylld dansklass som uppmuntrar dansglädje bland deltagarna. Alla är välkomna och ingen tidigare erfarenhet krävs.

Ta dina första steg in i dansens värld under denna danskurs utformad för dig som är helt nybörjare, ingen tidigare erfarenhet av dans är nödvändig. Din lärare har lång erfarenhet och kommer att guida dig genom grunderna så att du kan bygga ett rörelsevokabulär, koordination och självförtroende. Lektionerna genomförs i en lugn takt där deltagarna ges utrymme att ställa frågor och utvecklas steg för steg.

Vi kommer att utforska genrens grundprinciper genom stilarna releaseteknik och golvteknik (floor work). Under kursen utvecklar deltagarna fysiska och danstekniska färdigheter samt en kroppsmedvetenhet som krävs för att kunna artikulera sig genom rörelse.

Tydliga rörelser som att snurra, hoppa, falla, spirala och springa lärs ut. Vi provar olika slags rörelsekvaliteter (t. ex. flödande/skarp/tung) och lär oss att dynamiskt kunna byta från en kvalitet till en annan. Genom att förstå hur vi kan utnyttja tyngdkraften och momentum gör vi det möjligt att förflytta oss effektivt. Vi använder andning för att generera kraft, nyanser, differentiering och tillåta större rörlighet och stabilitet. Vi låter bilder och sinnesintryck påverka oss och vi hittar sätt att skifta fokusen mellan uttryck och intryck. I golvteknik utvecklar vi färdigheter i att ta oss smidigt upp och ner från golvet. 

Vi utforskar hur vi kan röra oss på låga nivåer med hjälp av golvet för att korsa rummet. Genom att praktisera golvteknik får vi förståelse för kroppens tredimensionalitet, anatomi och mekanik utan att hållas uppe av att stå på två ben.

Dansklassen börjar med en uppvärmning för att hitta linjering i kroppen, artikulera lederna, koppla samman rörelse med andning, aktivera kroppens mittpunkt, låsa upp och släppa spänningar så att rörelse kan passera fritt genom kroppen.

Allteftersom klassen fortskrider bygger vi på med mer intensitet för att nå en djupare fysikalitet, vi försöker hitta styrka utan att stressa eller pressa oss själva. I olika kortare danssekvenser låter vi kroppen färdas genom rummet. Rörelsematerialet har tydliga övergångar från stora rörelser till detaljerade rörelser och förändringar i dynamiken (t ex attack och släppa loss). Slutet av dansklassen är avsedd för en danskombination där de olika element vi har arbetat med integreras till i en längre sekvens av rörelser. Under klassens gång arbetar vi varierande i grupp, par eller individuellt. En viktig komponent i undervisningen är att skapa en känsla av samhörighet och delad upplevelse bland deltagarna i gruppen. 

Kursen hålls på engelska eller svenska beroende på gruppens önskemål.

Alla är välkomna och ingen tidigare erfarenhet krävs.

Ingen undervisning den 4, 18 och 25 november.

Ledare


Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område. Våra ledare erbjuds också att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.
Ellen Johansson utbildad dansare vid London Contemporary Dance School. De senaste sex åren har hon frilansat som dansare och danslärare i London men är nu tillbaka i Sverige. Hon har erfarenhet av att undervisa olika nivåer, allt från nybörjare till professionella dansare. Hon är även certifierad yogalärare via Triyoga i London.

Bra att veta

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. 
Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos oss, samt om villkor och ångerrätt HÄR.

Pris
2050:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 30/9
Tidpunkt 12:15 - 13:45
Antal tillfällen 9
Arrangemangsnummer 499801
Plats Sandlersalen, 1tr, ABF-huset
Pris 2050:- (Ord. pris)
Translate this page