Kurs Foto, film, media

Sommarprogram: Nyhet! Foto – Analogt foto- och mörkrumsarbete, fördjupning

Fördjupningskursen tar vid där grundkursen slutade och är nästa steg för dig som gått nybörjarkursen och vill lära dig mer, eller för dig som redan har grundläggande kunskap om analog fotografering och framkallning i mörkrum men som vill utvecklas vidare.

ABF Stockholm har möjlighet att erbjuda en exklusiv kurs i analog svartvit fotografering, framkallning och kopiering i en charmig lokal på Kocksgatan 25. Med endast tre deltagare i gruppen kommer du att få ut maximalt av kursen med mycket mörkrumstid och individuell feedback.

Upplägg

Fotografering:
• fokus på förberedelse inför fotografering – syftar till att du ska känna dig säkrare på kameran; ha koll på det tekniska och exponeringen för att kunna tänka mer på ljus, val av motiv, bildkomposition/beskärning (val av bildutsnitt vid fototillfället kontra vid kopiering)
• vi lär oss hur användning av olika färgfilter vid sv/v fotografering styr filmens översättning av färger till gråtoner och hur dessa påverkar kontrasten i den svartvita bilden
 
Kopiering:
• nu får du testa på skillnaden mellan att kopiera dina bilder på vanliga PE/RC-fotopapper och fiberbaspapper, och se vilka möjligheter som finns att påverka processen i framkallaren m.m.
• du får lära dig mer avancerad mörkrumsteknik som t. ex. skuggning och efterbelysning vid exponering av fotopappret (”dodge & burn”)
• toning med selentonare
• hållbart och miljömedvetet tänkande kring kemikalieanvändning
 
Efterbehandling:
• värmepressning av fiberkopior
• du får testa på enklare retusch med pensel och färg alt. tuschpennor
 
Vid varje kurstillfälle tittar vi tillsammans på och pratar om de nya bilder som deltagarna tagit fram– vi diskuterar/analyserar och ger varandra respons på våra arbeten

Nivå

Du behöver förkunskaper motsvarande grundkursen eller motsvarande.

Material

Du behöver ha en egen analog småbildskamera (135-film/24×36 mm) för att kunna delta, kompakt- eller systemkamera spelar ingen roll, men har du en systemkamera så kommer du kunna få något större utbyte av kursen. Råkar du ha en mellanformatskamera (120-film) går det så klart också bra. 

Analoga kameror kan du hitta relativt billigt i secondhandaffärer, i andra hand på internet och med största sannolikhet hemma hos någon äldre släkting. Allt annat material ingår i kursavgiften. I anslutning till grundkursen kommer deltagarna att erbjudas en fördjupningskurs i mörkrumsteknik.

Kursledare

Alla våra kursledare har gedigen erfarenhet inom sitt område och erbjuds även att gå ABF:s grundläggande cirkelledarutbildning.

Christian Saltas har arbetat som fotograf i 25 år. Han har gjort olika typer av rese- och samhällsreportage, porträtterat författare, konstnärer och andra artister samt haft uppdrag för ett flertal stora magasin, arkitektkontor och konsthallar. Christian är utbildad fotograf och behärskar såväl digital som analog fotografering och bildbehandling.
saltas.com

Bra att veta

OBS! Ingen undervisning den 6 juni.

  • För att kunna anmäla dig här på hemsidan måste du ange en mejladress. Har du inte det är du välkommen att anmäla dig via telefon 08-453 41 00.
  • Kallelsen får du ungefär tio dagar innan kursstart.
  • Eventuell kostnad för studie- eller arbetsmaterial kan tillkomma.
  • Pensionärer har 10 procent rabatt på cirklar. Arbetslösa och långtidssjukskrivna på heltid har 50 procent rabatt på cirklar under dagtid (vardagar före klockan 16.30) och 30 procent kvällstid (klockan 16.30 och senare) och helger.

Läs mer om hur det fungerar att gå en kurs hos ABF Stockholm samt om villkor och ångerrätt hos oss https://abfstockholm.se/kurser/om/

Pris
5300:- Ordinarie pris
Anmäl Dig
Startdatum 16/5
Tidpunkt 18:00 - 21:00
Antal tillfällen 5
Arrangemangsnummer 504799
Plats Fotostudio, Studio och mörkrum/fotobutik
Pris 5300:- (Ord. pris)
Translate this page