Seminarium: Skyddet för vår demokrati och rättssäkerhet

Vi har idag ett mycket svagt skydd för demokrati och mänskliga rättigheter.
Sverige är inte immunt mot auktoritära krafter av det slag som tagit makten i bland annat Ungern och Polen. En enkel majoritet, 51%, 175 av 349 mandat i riksdagen kan idag genom två beslut, utan regler om krav på närvaro av ett minsta antal närvarande ledamöter och med ett mellanliggande extra val. Det innebär att på bara 14 månader kan våra regler om demokrati och rättigheter upphävas.
Nu finns ett förslag. 2020 års grundlagskommitté, ”Förstärkt skydd för demokratin och domstolarnas oberoende” ska ut på remissbehandling
Den 24 maj kl 18:30 kommer Juristen Johan Hirschfeldt f.d. hovrättspresident – sakkunnig i utredningen och berättar samt diskuterar utredningens förslag om hur demokrati och mänskliga rättigheter på ett bättre sätt ska skyddas i framtiden.
Utredningens förslag finns på länken: https://www.regeringen.se/rattsliga-dokument/statens-offentliga-utredningar/2023/03/sou-202312/
Vi anser att det är av yttersta vikt att förslaget får stöd. Kom och medverka i diskussionen för bättre möjligheter att göra din röst hörd senare.
Det finns skäl att införa krav på kvalificerade majoriteter vid beslut om ändringar i regler om vår demokrati, kvorumregler om att många riksdagsmän måste vara med när beslutet tas, och att mellanliggande val ska vara ordinarie val. I till exempel Norge, Finland och Tyskland har reglerna i grundlagarna ett starkare skydd. I Norge föreskrivs till och med att inga ändringar får strida mot de grundläggande principerna för konstitutionen, det vill säga demokrati och mänskliga rättigheter. I Tysklands grundlag anges i artikel 79 att beslut om en ändring av det demokratiska statsskicket och de mänskliga rättigheterna inte är tillåtna. I Finland krävs två beslut med ett mellanliggande ordinarie val och kvalificerad majoritet vid det andra beslutet.
När? 24 maj. kl. 18:30.
Var? Lapplandsrummet, plan 5. ABF-huset, sveavägen 41.