Om ABF Stockholm Komvux

ABF Stockholm Komvux anordnar vuxenutbildning i samarbete med de flesta kommuner i Stockholmsområdet. Vi har ett stort antal kurser på grundläggande och gymnasial nivå. Du läser kurserna i klassrum på dag- eller kvällstid. Undervisningen sker i välkända ABF-huset mitt i City och på våra skolor i Liljeholmen och Globen, som alla ligger i nära anslutning till tunnelbana och tvärbana. Våra erfarna och engagerade lärare handleder och stöttar dig. Känner du att du behöver ytterligare stöd så erbjuder vi extra undervisning i många ämnen.

För oss är det du som deltagare som står i centrum. Våra deltagare brukar säga att ABF Stockholms Komvux är som Komvux ska vara. Med fokus på deltagaren, inte på att skolan ska tjäna pengar. Och precis så är det. ABF Stockholm är en idéburen organisation, Vi strävar inte efter ekonomisk vinst, utan efter att du ska lyckas med dina studier och ta nästa steg i livet.

Bläddra i kurskatalogen för våren 2020 nedan, eller ladda ner den genom att klicka här.

Vi har uppskattad stödundervisning i flera ämnen för dig som behöver det samt en studieverkstad där du kan få stöd av lärare under vissa tider.

Vi tar deltagarinflytande på allvar. På ABF Stockholm Komvux arrangeras återkommande deltagarråd där du som kursdeltagare har möjlighet att komma till tals och påverka skolans arbete. All undervisning utvärderas också regelbundet av deltagarna.

Betyg registreras av din lärare och skrivs normalt ut av din hemkommun. Undantag gäller för elever som sökt via Stockholm eller Nacka kommun och som behöver ha ett utdrag på kurser som lästs på ABF Komvux under vårterminen 2016 eller senare. För sådana utdrag kan du göra en ansökan på vår hemsida.

Undervisningen är kostnadsfri men du betalar själv din kurslitteratur.

Tillfällig frånvaro behöver inte rapporteras till expeditionen. Om du har studiemedel är det viktigt att du ringer till Försäkringskassan och anmäler sjukdom. Direktkontakt med läraren har du enklast via läroplattformen eller e-post. Om du är frånvarande under en längre tid utan att höra av dig rapporterar vi avbrott till CSN.

Ansökan om studiemedel görs direkt till CSN. Besök CSNs hemsida eller ring 0771–276 000.

Vi erbjuder prövningar i flera olika kurser och har prövningsperioder fyra gånger per år. Information om vilka moment som ska genomföras meddelas när du ansökt om att genomföra en prövning.

Här kan du ladda ned våra blanketter om Klagomål och Anmälan om kränkande behandling. Blanketterna lämnas alltid till verksamhetschefen. Klagomål Kränkande behandling

Som elev hos ABF Stockholm kan du vara säker på att vi hanterar dina personuppgifter på ett tryggt och korrekt sätt, i enlighet med Dataskyddsförordningen (GDPR). Våra riktlinjer för hantering av personuppgifter beskriver hur vi hanterar dina personuppgifter på ett övergripande plan. ABF Stockholms riktlinjer för hantering av personuppgifter Information om hantering av personuppgifter inom vuxenutbildningen

Sista ansökningsdag

Tänk på att du ansöker via din hemkommun, där du är folkbokförd, och att sista ansökningsdag kan variera mellan kommunerna.

Stockholm >>

Järfälla >>

Danderyd, Täby, Vallentuna, Vaxholm och Österåker >>

Sollentuna >>

Solna >>

Sigtuna >>

Upplands Väsby >>

Nacka >>

Botkyrka >>

Huddinge >>

Södertälje >>

Salem >>

Sökstugor

Vill du ha hjälp med din ansökan? Kom till våra sökstugor!

ABF–huset:
Måndagen den 13/1–2020, 11.30–12.30 & 17.00-18.00, våning 4.
Tisdagen den 14/1–2020, 11.30–12.30 & 17.00-18.00, våning 4.

Liljeholmen: drop-in tider, vardagar kl. 10.00–11.00 samt 13.00–14.00.

Globen: Inga datum inbokade i nuläget.

Vanliga frågor – för dig som vill ansöka

Klicka på fliken ”Hitta din kurs” och sök efter det ämne du vill läsa. Klicka sedan på den kurs som du är intresserad av. När du ansöker behöver du ange vilken kommun som du är folkbokförd i.

Du får ett antagningsbesked via brev eller mejl 7–10 dagar innan kursen startar. Om du inte har fått information senast 5 dagar innan kursstart – kontakta ABF Stockholm Komvux.

Du kan få studiemedel när du studerar på ABF Stockholm Komvux, men du måste själv söka studiemedel från CSN (Centrala Studiestödsnämnden). Du hittar information om hur du gör på CSNs hemsida. Du kan också ringa 0771–276 000.

Du kan själv beräkna hur mycket du kan få med hjälp av CSNs hemsida. För att kunna få fullt studiemedel måste du studera på heltid. Det betyder att din studietakt är 20 poäng per vecka eller mer.

Det beror på vilken typ av avtal kommunen har tecknat med ABF Stockholm Komvux. Vissa kommuner erbjuder alla kurser, andra kommuner erbjuder bara några kurser. Du har dock rätt att läsa grundläggande kurser i kärnämnen i vilken kommun du vill.

Vanliga frågor – för dig som studerar

Om du inte fått inloggningsuppgifter vid kursstart men vet att du finns registrerad i läroplattformen, kan du själv begära nya inloggningsuppgifter direkt till din mejl. Observera att skolan brukar registrera eleverna först i samband med kursstart. Avvakta därför till efter kursstarten med detta. Om du fortfarande inte kan begära ut inloggningsuppgifter efter kursstarten kontaktar du expeditionen.

Om du har fått inloggningsuppgifter skickade via mejl betyder det att du finns registrerad i läroplattformen. Tyvärr har vi ibland problem med att få vissa utskickade lösenord att fungera som de ska. Om du fått inloggningsuppgifter som du prövat på inloggningssidan och som inte fungerar, kan du enkelt lösa det genom att begära ut nya inloggningsuppgifter till din registrerade mejladress. De nya lösenorden brukar fungera, pröva en gång till annars. Fungerar det fortfarande inte kan du ringa Informationen på tfn 08-453 41 00.

När du har fått inloggningsuppgifter till läroplattformen skickade till din mejl kan du  logga in på inloggningssidan. Om inloggningen inte fungerar kan du begära ut nya inloggningsuppgifter till din registrerade mejladress. Fungerar det fortfarande inte kan du ringa Informationen på tfn 08-453 41 00.

När du antagits till en kurs hos oss får du en kallelse per brev eller e-post. Där står vilken kurs du antagits till och var du ska vara vid kursstarten. Om du får förhinder eller har tappat bort kallelsen kontaktar du Informationen på 08-453 41 00 för att få kontaktuppgifter till kursens kontaktperson.

Vi erbjuder prövningar i flera olika kurser och har prövningsperioder fyra gånger per år. Information om vilka moment som ska genomföras meddelas när du ansökt om att genomföra en prövning.

Prövningsperioden i augusti  & oktober är nu fullbelagd och stängd! En prövning innebär att du tentar av den kunskap du har. Ingen handledning av lärare ingår. Tänk därför på att läsa igenom de nationella kunskapskraven för den aktuella kursen. Du hittar kunskapskraven på Skolverkets hemsida. På ABF Komvux Stockholm erbjuder vi prövningar fyra gånger per år. För att genomföra prövning på ABF måste du vara folkbokförd i någon av de kommun vi har avtal med för Vuxenutbildning. ABF Komvux Stockholm har avtal med följande kommuner i Stockholms län: Botkyrka Danderyd Huddinge Järfälla Nykvarn Salem Sigtuna Sollentuna Solna Stockholm Södertälje Täby Upplands Väsby Vallentuna Vaxholm Österåker Det är endast möjligt att genomföra prövning i en kurs per prövningsperiod. När du gjort din anmälan blir du kontaktad via e-post med information bl.a. om vilka moment som ingår i prövningen och hur bedömningen genomförs. OBS! Du måste svara på detta mail och bekräfta ditt deltagande för att genomföra prövningen. Kostnaden för en prövning är 500 kr per kurs. Om du tidigare läst kursen på Komvux och fått IG/F gör du dock prövningen kostnadsfritt. En kopia där det framgår att du fått IG/F visas upp i expeditionen. Prövningarna hålls på någon av våra 4 enheter i Stockholm. En prövning består av flera examinerande tillfällen. Nedan ser du vilka kurser vi kan erbjuda prövningar i vid nästa prövningsperiod. Biologi 1 Engelska 5 Engelska 6 Engelska 7 Historia 1b Historia 2 Matematik 1a Matematik 1b Matematik 1c Matematik 2a Matematik 2b Matematik 2c Matematik 3b Matematik 3c Matematik 4 Naturkunskap 1b Naturkunskap 2 Religionskunskap 1 Samhällskunskap 1b Samhällskunskap 2 Svenska 1 Svenska 2 Svenska 3 Svenska som andraspråk 1 Svenska som andraspråk 2 Svenska som andraspråk 3 Prövningsperioden i augusti  & oktober är nu fullbelagd och stängd.

Som deltagare på ABF Stockholm Komvux har du tillgång till gratis trådlöst nätverk i alla våra skolor. Fråga din lärare om inloggningsuppgifter.

På ABF Stockholm Komvux använder vi många olika sorters kurslitteratur på våra olika skolor. Du får information om vilket kursmaterial du behöver av din lärare vid första kurstillfället. Du förväntas inte ha med något kursmaterial till första lektionen. Du kan alltid ringa vår växel på 08-453 41 00 om du har frågor kring din kurslitteratur.

Kontakta din lärare via läroplattformen eller via e-post om du är sjuk. Du måste också sjukanmäla dig första dagen du är sjuk – till Försäkringskassan m.fl. instanser, beroende på hur din försörjning ser ut. Det samma gäller om du vårdar sjukt barn eller närstående. Läs mer om vad som gäller i ditt fall och sjukanmäl dig via Försäkringskassan.se. Om du har studiemedel från CSN ska du även anmäla till CSN om du blir sjuk eller vårdar sjukt barn eller närstående.

Du kontaktar din lärare via e-post enligt principen fornamn.efternamn@abf.se eller via läroplattformen. Saknar du e-postadress till din lärare? Ring Informationen på 08-453 41 00. Information om vem som är kursansvarig för respektive kurs brukar publiceras ungefär en vecka innan kursstart.

Sista ansökningsdag varierar mellan de olika kommunerna i länet. Kontakta Vuxenutbildningen i din hemkommun för mer information. Om du missar ansökningstiden får du vänta till nästa sökbara kursstart.

Ja, anmäl i förväg om något förändras. CSN kan kräva tillbaka pengar i efterskott om du har gjort ändringar i din studietakt eller avbrutit kurser i förtid. ABF Stockholm Komvux rapporterar avbrott från kurser till CSN, dock med upp till 30 dagars fördröjning, vilket kan leda till återbetalningskrav.

Kom ihåg att du alltid måste ha giltigt ID och giltigt Mecenatkort tillsammans med SL:s studentbiljett för att studentrabatten ska vara godkänd. Om du inte har giltigt ID och giltigt Mecenatkort kan du tvingas betala en tilläggsavgift om du ändå åker tåg, tunnelbana, buss, eller spårvagn med studentbiljett.

Läs vilka regler som gäller och hur du ska göra på Mecenats hemsida.

Betyg registreras av din lärare och skrivs normalt ut av din hemkommun. Undantag gäller för elever som sökt via Stockholm eller Nacka kommun och som behöver ha ett utdrag på kurser som lästs på ABF Stockholm Komvux under vårterminen 2016 eller senare. För sådana utdrag kan du göra en ansökan här.

Du kan få stå över 10–15 veckor för att läsa om kursen, men det beror på nivå, kurs och vilken kommun du tillhör. Hör med kommunen och skolan vad som gäller i ditt fall. Om du inte vill gå om kursen kan du göra en prövning.

Alla våra kurser

Under vårterminen 2019 erbjuder vi kurser i nedanstående ämnen. Välj den kurs du vill läsa genom att söka och ansöka här.

 • Biologi
 • Engelska
 • Engelska grundläggande
 • Filosofi
 • Franska
 • Fysik
 • Företagsekonomi
 • Gymnasiearbete samhällsvetenskap
 • Geografi
 • Gymnasiearbete naturvetenskap
 • Historia
 • Kemi
 • Matematik
 • Naturvetenskap
 • Psykologi
 • Religionskunskap
 • Samhällskunskap
 • Spanska
 • Svenska
 • Svenska som andraspråk
 • Svenska som andraspråk grundläggande