Psykiatri 2
Poäng: 100
Syftet med kursen Psykiatri 2 är att ge deltagarna en fördjupad förståelse för olika aspekter av psykisk hälsa. Genom att utforska olika psykiska sjukdomar, behandlingsformer, förebyggande åtgärder och samarbetsstrategier syftar kursen till att rusta dig med kunskaper och färdigheter för att kunna erbjuda effektiv och medkännande vård till personer med psykisk ohälsa. Genom att betona vikten av evidensbaserade metoder och ett holistiskt tillvägagångssätt strävar kursen efter att främja välbefinnande och rehabilitering för personer med psykiska sjukdomar samt att stödja deras närstående.
Kursens centrala innehåll:
- Psykiska sjukdomar, däribland psykoser, bipolärt syndrom, missbruk, emotionell instabil personlighetsstörning, självskadebeteenden och de funktionsnedsättningar som följer, deras orsaker, symtom, skattningsinstrument, behandling, vård och omsorg, omvårdnad samt vikten av prevention och återhämtning.
- Samsjuklighet, bruk och missbruk vid psykisk ohälsa utifrån ett individperspektiv.
- Hur olika faktorer, däribland individens fysiska, psykosociala, socioekonomiska förutsättningar och könstillhörighet påverkar människors hälsa och ohälsa.
- Former för samverkan och delaktighet mellan brukare och olika huvudmän med hjälp av samordnad individuell plan samt samverkan med anhöriga.
- Bedömning av behov, planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av socialt omsorgs- och omvårdnadsarbete vid vanliga psykiska sjukdomstillstånd.
- Läkemedelsbehandling.
- Suicidprevention.
- Olika behandlingsformer vid psykiska sjukdomstillstånd, däribland kognitiv och dialektisk beteendeterapi samt andra evidensbaserade metoder, till exempel social färdighetsträning för ett självständigt liv.
- Internetbaserad behandling.
- Vård och stödsamordnad insats för personer med psykisk sjukdom.
- Stödverksamheter till barn med föräldrar som har en psykisk funktionsnedsättning eller en missbruksproblematik.
- Olika samtalsmetoder i form av praktiska övningar och samtal, däribland motiverande samtal med öppna frågor, reflektioner och sammanfattningar, individuellt och i grupp utifrån frivilligt deltagande och utifrån tvångssituationer.
SÅ ANSÖKER DU
Du ansöker till kursen genom din hemkommuns webbplats. Vi har avtal med nästan alla kommuner i Stockholms län, så de flesta kan söka våra kurser oavsett var i Stockholm man bor. Du har också rätt att läsa grundläggande kurser i kärnämnen i vilken kommun du vill.
Om du inte hittar din kommun i listan kan det vara så att ABF Stockholm saknar avtal med din hemkommun för denna kurs. Du har då möjlighet att göra en ansökan genom en annan kommun. Observera att du måste få ansökan beviljad av Vuxenutbildningen i din hemkommun för att få lov att studera i annan kommun.
Om du inte hittar din kommun i listan rekommenderar vi att du ansöker kursen genom Stockholms kommun: www.komvux.stockholm.se