Psykiatri 1
Poäng: 100
Syftet med kursen Psykiatri 1 är att ge en fördjupad förståelse för psykiska sjukdomar, deras diagnos, behandling och omvårdnad. Genom att utforska olika aspekter av psykiatrisk vård, inklusive diagnostik, behandlingsmetoder, omvårdnadsstrategier och samhällets syn på psykisk hälsa, strävar kursen efter att förbereda deltagarna för att arbeta professionellt och ansvarsfullt inom området psykiatri. Genom att betona vikten av evidensbaserade metoder och ett holistiskt tillvägagångssätt, syftar kursen till att främja välbefinnande och rehabilitering för personer med psykisk sjukdom.
Kursens centrala innehåll:
- Vanligt förekommande psykiska sjukdomar, däribland stressrelaterade sjukdomar, depression, ätstörningar, ångesttillstånd hos äldre och yngre, posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och deras prevention, diagnostik, behandling, omvårdnad och återhämtning.
- Frisk- och riskfaktorer samt förklaringsmodeller till hur psykisk ohälsa uppstår utifrån evidensbaserad kunskap.
- Synen på psykisk hälsa och ohälsa samt hur stigmatisering uppstår och hur den kan hanteras.
- Kriser och krishantering
- Omsorgsprocessens olika steg och innehåll med planering, genomförande, dokumentation och utvärdering av stöd- och hjälpinsatser till den enskilde.
- Personcentrerad vård, teamarbete och interprofessionella samarbeten.
- Psykiatrins möjligheter till stöd i form av resurspersoner, olika boenden och boendestödsverksamheter samt betydelsen av sysselsättning.
- Kommunikation, samarbete och samverkan med patienter, brukare, anhöriga samt övriga samarbetspartners.
- Riktlinjer och förhållningssätt utifrån brukarens behov och rätten till självbestämmande, integritet och relationer vid arbete i brukarens hemmiljö.
- Bemötande och förhållningssätt inom psykiatrisk vård och i brukarens hemmiljö utifrån evidensbaserade metoder.
- Psykiatrins historiska utveckling vad gäller kunskap, människosyn och organisation.
- Lagar och andra bestämmelser som styr verksamheten såsom hälso- och sjukvårdslagen och lagen om psykiatrisk tvångsvård.
SÅ ANSÖKER DU
Du ansöker till kursen genom din hemkommuns webbplats. Vi har avtal med nästan alla kommuner i Stockholms län, så de flesta kan söka våra kurser oavsett var i Stockholm man bor. Du har också rätt att läsa grundläggande kurser i kärnämnen i vilken kommun du vill.
Om du inte hittar din kommun i listan kan det vara så att ABF Stockholm saknar avtal med din hemkommun för denna kurs. Du har då möjlighet att göra en ansökan genom en annan kommun. Observera att du måste få ansökan beviljad av Vuxenutbildningen i din hemkommun för att få lov att studera i annan kommun.
Om du inte hittar din kommun i listan rekommenderar vi att du ansöker kursen genom Stockholms kommun: www.komvux.stockholm.se