ABF Stockholm Plus: Giorgio Vasaris teckningar – en mytomspunnen samling
Föreläsning av Nationalmuseum i ABF huset exklusivt för dig som är medlem i ABF Plus

Den ena av höstens utställningar på övre plan i Nationalmuseum visar nära hundra fantastiska mästarteckningar från renässansen Italien. Utställning är ett samarbete med Louvren i Paris och handlar om Giorgio Vasaris legendariska teckningssamling med verk av italienska konstnärer från 1300-talet till det sena 1500-talet. Vasari var en av de mest framträdande kulturpersonligheterna i 1500-talets Italien och känd som konstnär, arkitekt och författare till boken Berömda renässanskonstnärers liv. Han har kallats konsthistoriens fader, han var den som började berätta om konstnärer och konst på det sätt vi gör än idag.
Vasari samling av teckningar skingrades efter hans död 1574 och har med tiden blivit alltmer mytomspunnen. Hur vet vi idag att en teckning verkligen tillhört Vasari? Utställningen lyfter också konsthistorisk forskningen från de senaste årtiondena och vi får följa med på en vetenskaplig upptäcktsfärd där teckningarnas skickligt dekorerade ramverk/monteringar analyserats.
I utställningen visas runt 100 verk av italienska konstnärer såsom Sandro Botticelli, Andrea Mantegna, Rafael, Parmigianino och Sofonisba Anguissola. Verk från Nationalmuseums och Louvrens världsledande teckningssamlingar kompletteras med ett större antal inlån från museer som Uffizierna, British Museum och Victoria and Albert Museum.
Utställningen visas 6/10 2022 – 8/1 2023
Föreläsare: Lena Eriksson, chef pedagogik, Nationalmuseum
Tisdag den 20 september kl 14.00-15.00
Katasalen våning 1, ABF Huset, Sveavägen 41
Pris: 150kr inkl. biljett till utställningen
(Begränsat antal platser)
Du köper biljett genom att ange den rabattkod som du som medlem i Plus fått utskickad till dig.
Har du inte fått din rabattkod: mejla program.stockholm@abf.se
Här kan du köpa biljett:
Vill du veta mer om Plus eller bli medlem? Läs mer här.
Bild:
Domenico Ghirlandaio, Porträtt av en gammal man. Metallstift på papper preparerat med rosa grundering. Förhöjd med pensel och vit opak akvarellfärg.
Foto: Cecilia Heisser/Nationalmuseum