Indien – i backspegeln, nu och inför framtiden

Indien är den andra regionala stormakten i Asien med mer än en miljard invånare vid sidan av Kina. Indien kan beskrivas som kontrasternas land och präglas av stor mångfald. Landet myllrar av olika kulturer, etniska grupper, språk och religioner. Moderna megastäder trängs med ålderdomliga landsbyar, och en världsledande IT-industri vid sidan av ett uråldrigt kastväsen.
En strävan har varit att lyfta Indien från ett fattigt biståndsberoende låginkomstland. Resultatet är begränsat, även om BNP-tillväxten ifjol var 9,5 procent, men ojämnt fördelad.
1947 blev Indien och Pakistan självständiga från Storbritannien, och har befunnit sig i flera krig mot varandra därefter rörande Kashmirregionens tillhörighet och status. Bägge länderna har kärnvapen, och har inte undertecknat ickespridningsfördraget, NPT.
Indien befinner sig även i konflikt med Kina, med vilket landet har en gränskonflikt. Landet har försökt inta en balansgång i stormaktskonflikterna, men har på senare tid närmat sig USA.
I valet 2014 skedde definitivt ett politiskt paradigmskifte, då hindunationalistiska partiet BJP under Narendra Mondis ledning tog makten från kongresspartiet som styrt Indien under självständighetstiden. BJP lyckades också vinna valet 2019. Nästa val kommer att hållas 2024. Indien för nu en nationalistiskt politik, där landets muslimska befolkning diskrimineras, och press- och yttrandefriheten begränsats, bland annat har regimkritiska bloggare förföljts.
Indien är en viktig aktör i det globala klimatarbetet, som hävdar att de mera utvecklade länderna måste ta ett större ansvar för att minska utsläppen och reducera jordens hotande uppvärmning.
Hur kan Indiens senare historiska utveckling, nuläge och framtidsperspektiv förstås? Vad betyder landets politik, ekonomi, kultur, utrikes- och säkerhetspolitik, klimatambitioner och dess relationer till EU och Sverige?
Talare:
Samuel Bergenwall, Indienforskare vid FOI;
Axel Nordenstam, utrikespolitiska institutet som forskar om Indien vid Stockholms universitet;
Julia Wiraeus, journalist och Indienkännare.
Samtalsledare:
Henrik Sundbom, t.f. ordförande i Svensk-indiska föreningen.
Lokal och tid: ABF-huset, Sveavägen 41, 1 våningen, Palmesalen, 5 oktober kl 18.00.
Entre’ 90 kr, 70 kr för studerande och pensionärer.
Arrangeras av ABF Stockholm och Svensk-indiska föreningen