Vernissage: Emanuel Almborg – Bildningar

I höstens första utställning på Mint möter vi konstnären Emanuel Almborg. Almborg intresserar sig för marxistisk pedagogik och psykologi, fiktion och drama som verktyg för att testa och ompröva spekulativa och orealiserade framtider; ämnen och metoder som på olika sätt behandlas i tre filmverk: Talking Hands (2016), The Nth Degree (2018) och Acorn (2021).
Talking Hands är ett porträtt av Zagorsk-skolan för dövblinda barn på 1960-talet, gestaltat genom möten med Alexander Suvorov, en av skolans elever. I The Nth Degree möter vi en grupp unga människor från östra London och Wales som i dramaövningar och genom att återskapa historiska scener reflekterar över olika roller och erfarenheter i ett ojämlikt samhälle. Acorn är en filmad pjäs där samma grupp unga personer arbetat fram ett drama om utopier, dystopier, gemenskap och kamp.
Om vi utgår ifrån att vi är i behov av nya ”utopiska” politiska och kollektiva visioner och händelseförlopp, vilken är då konstens uppgift? Med hjälp av psykologen Lev Vygotsky, filosofen Evald Ilyenkov, Konstantin Stanislavski’s teatermetod och science fiction-författaren Octavia Butler,
utforskar Almborg pedagogikens potential till motstånd, jämlikhet, solidaritet.
Genom att visa de tre filmerna i förbindelse till varandra upprättas en berättelse om en konstnärlig process som rör sig från arkivet till scenen, från handikapp till performativitet.
Senare i höst disputerar Emanuel Almborg vid Kungl. konsthögskolan med det med det dokumenterade konstnärliga forskningsprojektet Den utopiska bildens pedagogik. Huvuddelen i doktorandprojektet är de tre filmverken som på Mint för första gången visas tillsammans. Forskarutbildningen bedrivs i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola och Lunds universitet.
Curator: Karin Bähler Lavér
Scenograf: Ksenia Pedan
Utställningen pågår 2–25 september 2021
Öppettider:
Onsdagar och torsdagar kl. 13:00–18:00
Lördagar kl. 12:00–16:00
Vernissage 2 september kl. 17:00–20:00
Mint följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer och begränsar antalet besökare i utställningen, samt ser till att trängsel inte uppstår. Vänligen hör av er till info@m-i-n-t.se för att föranmäla större sällskap.