Vestalen
Teaterföreställning på Teater Tribunalen

Är du beredd att offra din högsta önskan för kollektivet? Hur vet du vad som är rätt, och framförallt vad som är sant? Vad är du rädd för, och hur påverkar rädslan dina handlingar och val? 1823 hade Gaspare Spontins opera VESTALEN premiär på Kungliga Operan i Stockholm och nu är det äntligen dags för den svenska publiken att återupptäcka denna pärla efter 200 år.
Vestalen utspelar sig ursprungligen i antikens Rom och handlar om den unga kvinnan Julia, som av Roms makthavare utsetts till vestal; en högt uppsatt prästinna med ett ärofyllt uppdrag som, om hon misslyckas med det, sätter hela samhällets fortlevnad på spel enligt rådande trosuppfattningar. Som vestal måste Julia ange kyskhetslöfte, vilket, när hennes älskade Licinius återvänder hem från kriget och vill att de ska rymma tillsammans, blir till ett livshotande dilemma.
I Vestalen undersöker Kamraterna motsättningarna mellan kollektiva och individuella viljor, mellan det lilla människohjärtat och den stora samhällsapparaten. Operan är skriven under upplysningstiden då människors uppfattning av världen förändrades dramatiskt, något som på flera sätt sker även i vår samtid. Genom att ta avstamp i den oro som uppstår i brytpunkten mellan gammalt och nytt berättar vi en historia om kampen om olika föreställningsvärldar och sanningar, som alla kan både befria och förslava.
Av: Gaspare Spontini
Regi: Aurelia Le Huche
Uppsättningen görs i samarbete mellan ABF Stockholm och Teater Tribunalen