Hemligast av alla: C-byrån
Berättelsen om Sveriges hemliga underrättelse under andra världskriget och det militära samarbetet mellan Sovjet och USA
Hur började egentligen de hemliga militära kontakterna mellan Sverige och Västmakterna?
Författaren Gellert Hardi-Kovacs presenterar den till stora delar hemliga historien om hur samarbetet kring militär underrättelse började under andra världskriget.
1943 gav svenska regeringen i uppdrag till den hemliga underrättelsen C-byrån att söka kontakt med amerikanerna för att bättra på Sveriges anseende hos de antinazistiska stormakterna. Dessa kontakter resulterade i samarbete samt aktioner i en rad länder som Norge, Danmark, Baltikum, Tyskland och Ungern. Samarbetet var aldrig offentligt, men det fortsatte under hela efterkrigstiden ända tills det blev officiellt med NATO-ansökan 2022.
Boken Hemligast av alla C-byrån utkom samma år på Carlsson Förlag och innehåller hittills okända fakta kring Sverige under andra världskriget.
C-byrån var från början en underavdelning av den militära underrättelsetjänsten som skulle inhämta information längs med Sveriges gränser under andra världskriget. De var först i Sverige att etablera kontakter med amerikansk säkerhetstjänst och de opererade ofta på gränsen till det tillåtna. Anklagelser om tidigare samarbete med Nazityskland och tveksamma privata affärer bidrog dock till att C-byråns rykte släpades i smutsen efter kriget.
Gellert Hardi-Kovacs är född i Ungern men kom som nioåring till Sverige. Han är historiker, skribent och lärare.
Tid och plats:
30 mars kl 18:00
Palmesalen, plan 1
Fri entré
Arrangeras av ABF Stockholm och Carlsson Bokförlag
Foto bokomslag: Carlsson Bokförlag