Evenemang Föreläsning

Alzheimers – riskfaktorer, de första tecknen och följande symptom

Många har en eller flera av demenssjukdomarna i kombination med Alzheimers sjukdom. Gemensamt är att de alla innebär problem med minnesfunktionerna. I Sverige har drygt 100 000 personer Alzheimers sjukdom. De vanligaste riskfaktorerna är hög ålder och ärftlighet. Sjukdomen kan även uppträda tidigt, mellan 35 och 65 års ålder, men är vanligast efter 65 år.

Vid Alzheimers sjukdom dör nervcellerna i hjärnan onormalt fort. Plack som består av proteinet beta-amyloid bildas i hjärncellerna. Placken uppstår först i den del av hjärnan som kallas hippocampus och sprider sig därefter till tinning- och hjässloberna.

De första tecknen på Alzheimers sjukdom, förutom försämrat minne, är svårigheter att hitta ord, uttrycka sig och förstå. Svårigheter med tidsuppfattning (år, månad och dag) är vanligt. Så småningom får den drabbade svårigheter med att hitta i omgivningen, att läsa, skriva och räkna eller klara praktiska saker. En del får problem med varseblivningen och har svårt att känna igen det de ser. Det blir svårare att resonera och planera. Utmärkande är att symtomen kommer successivt. Det kan därför vara svårt att kartlägga när problemen egentligen började. Symtomen kan också variera från person till person.

Medverkande:
Eva Jönsson, undersköterska och Silviasyster, Silviahemmet

Lokal: Sandlersalen, 1 trappa.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov, uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!

Fri entré
Datum 20/2 2020
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm och Neuroförbundet Stockholm
Plats ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page