Evenemang ABF-huset,Boksamtal,Föreläsning

Bokpresentation: Tyskland och Förintelsen i historien

Hitler döpte München till den Nazistiska rörelsens stad, Nürnberg förvandlades till Rikspartidagarnas stad och Berlin skulle omvandlas till Världens huvudstad. Utifrån ett sekels historia i dessa tre städer skildrar Peter Johnsson hur Hitler agerade, Nazismen bredde ut sig och den otänkbara Förintelsen gjordes möjlig. Han undersöker hur denna skrämmande epok har behandlats av tyskarna själva och andra under de närmare åttio år som förflutit sedan världskrigets slut.

I centrum för framställningen står fyra begrepp; historien, glömskan, återkomsten och dagens ständiga närvaro av Förintelsens historia i det offentliga rummet i de tre städerna. Denna välillustrerade volym med kartor och fotografier både från den bruna tiden och idag är därför inte enbart en bok om historien och våldet utan också om nuet. Författaren beskriver insiktsfullt hur historien fortsätter i dessa tre tyska metropoler. Han redogör för viktiga museer och minnesplatser, vilket gör att boken även kan fungera som en ovanlig och pedagogisk reseguide till dagens Tyskland.

Peter Johnsson har under årtionden varit Östeuropakorrespondent för Göteborgs-Posten och finsk tv och bott i Warszawa i 35 år. Johnsson är författare till stora verk om Polen, Ukraina och Stalins mord i Katyn.

Samtalsledare: Trygve Carlsson, förläggare.

Tid och plats:
23 april kl 18:00
Palmesalen, plan 1
Sveavägen 41, Stockholm

Författarfoto: Mia Karlsvärd
Evenemangsfoto: Alexey Demidov via Unsplash

Fri entré
Datum 23/4
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm, Carlsson Bokförlag
Plats Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page