Evenemang ABF-huset,Boksamtal,Föreläsning,Panelsamtal

Boksamtal: Margareta Höök Wennfors & Zulhayat Otkur – Sverige och det uiguriska kulturarvet

Svenska Missionsförbundets mission verkade i Östturkestan mellan 1892-1938. Utöver sitt ursprungliga syfte har den svenska missionen bidragit till sjukvård och utveckling inom tryckeribranschen under vistelsen i Östturkestan. Tack vare bl.a. Svenska Missionsförbundet har ovärderliga delar av det uiguriska kulturarvet bevarats i Sverige. Detta kulturarv är ovärderligt och kan fungera som en bro mellan svenskar och uigurer i Sverige. Det kan också hjälpa oss att förstå tidens verklighet.

Därför är det extra viktigt att anordna boksamtal om den svenska missionens verksamhet i Östturkestan med författarna som har skrivit böcker om det.

Medverkande:

Margareta Höök Wennfors är svensk läkare, författare och aktiv människorätts kämpe. Hon har tillbringat några år i Östturkestan tillsammans med sina föräldrar som åkte dit i uppdrag som svenska missionärer. Margareta har skrivit en bok baserat på föräldrarnas dagböcker där de antecknade vad som hände dem under vistelsen i Östturkestan.

Zulhayat Otkur är författare och forskare med en bakgrund i språk- och kulturforskning. Zulhayat har masterexamen i antropologi och skrivit flertalet akademiska texter samt medverkat i mycket forskning och många rapporter. Zulhayat har bidragit mycket till undervisning av det Uiguriska språket i diasporan och skrivit ett Svensk-Uigurisk lexikon. Zulhayat har skrivit en bok på Uiguriska heter I Upptäcktsresandes Fotspår vilken handlar om svenska missionärers vistelse i Östturkestan och vad som försigick då. Boken bygger på arkivmaterial från Gunnar Jarring Collection och Sven Hedin Arkiv.

Tid & plats:
20 april kl. 14, ABF-Huset, Palmesalen

Fri entré
Datum 20/4
Tid 14:00
Arrangör ABF Stockholm, Uiguriska Utbildningsföreningen
Plats Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page