Evenemang ABF-huset,Panelsamtal

FULLBOKAT: En kväll för Gaza

- om kriget, folkrätten och biståndet 

Välkommen till en kväll i ABF-huset där vi uppmärksammar situationen för människorna i Gaza. Allt överskott från den frivilliga entréavgiften tillfaller Amnesty Sverige och biståndsorganisationerna Act Svenska Kyrkan och Diakonia.

Senaste fasen i stridigheterna om och i Gaza utbröt den 7 oktober 2023 i och med Hamas fruktansvärda anfall mot civilbefolkningen i södra Israel, nära gränsen till Gaza. 1 200 människor dödades och 240 togs som gisslan. Israel har svarat med ett fullskaligt krigsangrepp mot Gaza och dess befolkning.  

Stora delar av Gaza är nu sönderbombat och i stort sett obeboeligt. Fler än 30 000 människor har dödats, de flesta kvinnor och barn och ytterligare tiotusentals har skadats och invalidiserats för livet. De flesta människor svälter, vilket leder till att ytterligare fler människor dör. Inte ens akut nödhjälp kommer fram till den svältande befolkningen i någon större omfattning.

I detta samtal mellan sakkunniga och företrädare för bistånds- och människorättsorganisationer förklaras vad folkrätten och de mänskliga rättigheterna säger samt hur den humanitära situationen i Gaza ser ut.

Medverkande:
Said Mahmoudi, professor emeritus internationell rätt vid Stockholms universitet
Anna Johansson, generalsekreterare Amnesty Sverige
Erik Lysén, Act Svenska kyrkan
Magnus Walan, Diakonia 

I samtalet medverkar också företrädare för israeliska människorättsorganisationer vilka är inbjudna av Act Svenska Kyrkan och Diakonia:
Nasser Nawaja, fältarbetare på södra västbanken för B’Tselem
Sarit Michaeli, internationell sekreterare för B’Tselem
Ori Givati, Breaking The SilenceB’Tselem är ett opinionsbildande israeliskt informationscentrum för mänskliga rättigheter. Sedan 1989 har B’Tselem dokumenterat och gjort tillgängligt vittnesmål, videomaterial, statistik och rapporter om övergrepp mot mänskliga rättigheter som har ägt rum i Israel och de områden som Israel ockuperar.
Läs mer om organisationen här.

Breaking the Silence är en organisation som består av israeliska veteransoldater som ser det som sitt uppdrag att vittna om hur situationen ser ut för civilbefolkningen i de områden som Israel ockuperar. Den typ av vittnesmål som de menar ofta ignoreras och förbises i israelisk media.
Läs mer om organisationen här.

Tid och plats:
17 april klockan 18.00 – 19.45
Zätasalen, plan 1
ABF-huset, Sveavägen 41, Stockholm

Inträde
Gratis föranmälan eller 100kr frivillig entréavgift. Alla intäkter går till Amnesty Sverige, Act Svenska kyrkan, Diakonia.
Boka din plats här: https://billetto.se/e/en-kvall-for-gaza-kriget-folkratten-bistandet

Fri entré
Anmäl Dig
Datum 17/4
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm, Amnesty Sverige, Act Svenska Kyrkan, Diakonia
Plats Zätasalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page