Fackboksfestival: Det nya åldrandet, kulturbarn och historiens största kärleksäventyr
Arrangör: Norstedts
Tre nya böcker Presenteras:
1. Det nya gamla av Helena von Zweigbergk, Cilla Ramnek
Helena von Zweigbergk och Cilla Ramnek är båda 65 år och reflekterar över vad det innebär att åldras i en tid där yta och självförbättring står i centrum. I sin bok Det nya gamla utforskar de stora och små frågor om livet: hur man hanterar åldrandet, förvaltar sitt förflutna och tar vara på fördelarna med den nya åldern. Med humor och allvar diskuterar de existentiella och praktiska ämnen som ensamhet, relationer, minnen och den moderna jakten på ungdom. Samtidigt belyser de hur dagens kultur, med sociala medier och skönhetsideal, påverkar synen på att bli äldre. Det är en bok om att våga se sina smärtpunkter och finna nya sätt att navigera livet – från att bekämpa mördarsniglar till att fråga sig vad man ska ha på sig.
Helena von Zweigbergk är författare, radioprofil och programledare, känd för sina kritikerrosade romaner som Ur vulkanens mun och Totalskada. Hon arbetar nu med romanserien ”Drömmar om frihet”.
Cilla Ramnek är multikonstnär och kreatör med erfarenhet av allt från offentlig konst och utställningsdesign till mönsterformgivning. Det nya gamla är hennes åttonde bok.
2. Förbindelsen: Marie-Antoinette och Axel von Fersen av Kristina Ekero Eriksson
I Förbindelsen skildrar Kristina Ekero Eriksson den förbjudna kärlekshistorien mellan Marie-Antoinette och Axel von Fersen. Från glittrande baler i Versailles till revolutionens kaos och Marie-Antoinettes tragiska slut, följer vi deras relation som präglades av plikt och maktspel. Genom brev och dagböcker, inklusive nyligen avkodade censurerade passager, får vi en unik inblick i deras intima förhållande. Fersens försök att rädda drottningen bidrar ironiskt nog till monarkins fall, vilket ledde till hennes giljotinering. Med en känsla för historiska detaljer och dramatik tar Ekero Eriksson oss med på en gripande resa genom en av historiens mest omvälvande kärleksberättelser.
Kristina Ekero Eriksson är vetenskapsjournalist med fokus på historia och arkeologi. Hon har skrivit flera uppmärksammade verk, bland annat Årstafruns dolda dagböcker och Vikingatidens vagga.
3. Kulturbarn: att växa upp i skuggan av en författare av Åsa Beckman
I Kulturbarn utforskar Åsa Beckman relationen mellan författare och deras barn, där konsten ofta ställs före livet. Utifrån egna erfarenheter som dotter till författaren Erik Beckman reflekterar hon över hur dessa barn lär sig att stötta och anpassa sig, samtidigt som de ser sig själva bli material i sina föräldrars verk. Med en kombination av personliga minnen och litterära exempel belyser Beckman både det smärtsamma och det formande i att växa upp i en sådan miljö. För första gången berättar hon ärligt och naket om sin egen barndom, präglad av kärlek men också av vacklande självkänsla och utmaningar som fortsatt påverka henne.
Åsa Beckman är biträdande kulturchef och litteraturkritiker på Dagens Nyheter. Hon är känd för sina insiktsfulla krönikor om relationer och samhället, och har tidigare gett ut böckerna Väninnekören (2019) och Jag själv ett hus av ljus (2002). Hon har myntat begrepp som ”kulturman” och ”frågestrejka” och är en av samtidens mest uppskattade röster inom svensk litteraturkritik.
Datum:Lör 1 feb 2025 Tid: 14.00
Upplägg: 3 x 20 minuter där författare presenterar sina böcker.