Evenemang Filosofikafé

Filosofikafé på Gröndals Bibliotek

15/2 kl 17:30-19:00
Verklighet och fiktion

Vad är verkligt och vad är fiktion? Vad innebär det om vi prövar att definiera verklighet 1) som något som går att uppleva med sinnen eller 2) som något som påverkar oss eller 3) som något vi har en relation till eller 4) som något vi kan ha tankar om? Hur förhåller sig de olika alternativen till begreppet fiktion?


22/3 kl 17:30-19:00
Paradoxal och entydig 

Vill vi hellre ha det entydiga, lättbegripliga, tydliga och enkla att förhålla oss till, det som kan tyckas kosta mindre ansträngning att jobba med eller mot? Hur vill vi helst kunna berätta om oss själva för andra, som paradoxala individer eller entydiga?


19/4 kl 17:30-19:00
Klarsynthet och förvirring 

Vad innebär det att vara klarsynt? Är det en egenskap eller förmåga eller är klarsynthet något vi med hjälp av ansträngning når, något vi vinner över tid och kanske med hjälp av andra?

Förvirring, är den möjlig att bli kvitt? Är det något vi vill komma förbi, eller är det den kreativa process ur vilken vi når ny kunskap, förståelse och med vars hjälp vi gör vårt liv intressant och kanske till och med intresseväckande? Är det sant som det sägs att vi ständigt på nytt hamnar i ytterligare förvirring, bara på nya nivåer?


24/5 kl 17:30-19:00
Romantisk och realistisk 

Vad vill det säga att vara romantisk? Hur utspelar sig något romantiskt? Är det romantiska motsatsen till det realistiska eller kan det i realismen finnas något romantiskt och vice versa, kan romantiken vara realistisk och vad innebär i så fall realism?

 

Ledare:
Lars Hammer, samtalsledare vid verksamheten Ung filosofi på Södra teatern och gymnasielärare i filosofi.

Fri entré
Datum 15/2
Tid 17:30
Datum 22/3
Tid 17:30
Datum 19/4
Tid 17:30
Datum 24/5
Tid 17:30
Arrangör ABF Stockholm, Svenska Sällskapet för Filosofisk Praxis och Gröndals Bibliotek
Plats Gröndals Bibliotek
Fri entré
Translate this page