Förintelsens minnesdag i ABF-huset – en heldag med och om Claude Lanzmanns film Shoah
Folkets Bio, Familjen Robert Weils stiftelse, Sveriges Museum om Förintelsen och ABF Stockholm presenterar en heldag med och om Claude Lanzmanns film Shoah.
För nästan 40 år sedan, 1985, hade Claude Lanzmanns förintelseepos Shoah sin världspremiär. I de 9.5 timmarna möter vi överlevare, förövare och de som såg på när ett av vår tids absolut värsta brott mot mänskligheten genomfördes.
1986 hade filmen sin svenska premiär och nu inför 80-års dagen av förintelsen får filmen återigen premiär på bio. Den här gången i samarbete mellan Folkets Bio, Familjen Robert Weils stiftelse och Sveriges Museum om Förintelsen. Den 27:e januari presenterar vi tillsammans med ABF Stockholm en heldag med samtal och visningar av filmen.
Datum: 27 jan 2025
Tid: kl 09.00-22.30
Fri entré!
(Vill du gå på alla 4 filmdelarna boka då fyra fribiljetter, biljett krävs)
Filmen visas med engelsk text.
Program:
09:00-11:15 Introduktion och Shoah del 1
Inledning av Calle Nathanson, studieombudsman ABF Stockholm, Anna Ekström ordförande, ABF Stockholm, Oscar Eriksson Folkets bio och Lina Sjöquist Robert Weils stiftelse.
11:30-13:30 Samtal Lanzmanns val och Shoah del 2
Deltagare:
Åsa Moberg, författare, översättare och samhällsdebattör. I hennes bok ”Simon och jag – Tankar kring Simone de Beauvoir” (Norstedts 1996) finns en intervju med Claude Lanzmann. Kontakten förmedlades av medöversättaren Adam Inczèdy Gombos personliga nätverk. Lanzmanns självbiografi ”Haren i Patagonien” (Lind & Co 2013) slutar med en fantastisk berättelse om de tolv år det tog att göra ”Shoah”.
Marek Septimus Wieser är en polsk/svensk filmfotograf bosatt i Stockholm. Han arbetar internationellt med långfilmer och dramaserier, och undervisar på Stockholms Konstnärliga Högskola. Mareks senaste dramaproduktioner som fotograf är Tigrar, Afterwar, Young Royals, Karantina och Stenbeck.
Moderator: Rebecka Katz Thor är forskare och skribent. Hon är intendent på Sveriges museum om Förintelsen. Hon har en doktorsexamen i estetik från Södertörns högskola, Sverige, hennes avhandling handlar om hur filmer och bilder från Förintelsen kan ses som vittnesmål. Hennes forskningsintressen inkluderar kulturella minnesstudier, processer för minnesmärken och museer, samt politiska, historiska och etiska anspråk i kulturarv och samtida konst.
14:00 – 15:00 Föreläsning med Timothy Snyder: The Causes of the Holocaust and the Future of the World (arrangör Forum för levande historia)
15.00-17.30 Shoah del 3
18:00-19.00 Samtal: Att prata om det allra värsta
Hur talar man om det allra värsta? Sara Törneman, pedagog på Sveriges museum om Förintelsen och fd lärare, för ett samtal med efterlevande Mattias Kalander som är barnbarn till Hanna Dimitri, romsk överlevande. Samtalet handlar både om det personliga anslaget om att vara efterlevande och hur man arbetar med narrationer som lärare och pedagog.
18.30 – 22.30 Shoah del 4
Mer info om programmet i sin helhet kommer!
Om filmen:
”Ett mästerverk, en förening mellan skräck och skönhet, en film fylld med magi” skrev Simone de Beuvoir i Le Monde 1985. Hon hade precis sett Claude Lanzmanns mastodontepos Shoah och slogs som många andra av hur denna film berättade om ett av vår tids mörkaste kapitel på ett sätt som kändes i hjärtat, kroppen och själen. Nu 40 år efter det att filmen hade sin premiär presenterar Folkets bio tillsammans med Robert Weils stiftelse och Sveriges Museum om Förintelsen filmen igen. 80 år efter det att Auschwitz-Birkenau befriades och andra världskriget tog slut.
Shoah är en av filmhistoriens absolut viktigaste filmer, att filmen nu nyrestaurerats och återigen kan presenteras för den svenska publiken känns både viktigt och väldigt angeläget. Filmen kommer att presenteras i sin helhet men även med en uppdaterad folder och kringmaterial. / Folkets Bio
I vår polariserade samtid där antidemokratiska krafter vinner alltmer mark påminner Shoah oss om vårt eget ansvar, att det alltid går att göra något och att vi tillsammans har kraft att förändra. /Familjen Robert Weils stiftelse
Förintelsen är ett av mänsklighetens största nederlag. Genom att försöka förstå historien och aldrig glömma kan vi se till att det aldrig händer igen. / Calle Nathanson studieombudsman och koncernchef ABF Stockholm.
Shoah kommer ha sin nypremiär på ABF-Huset den 27:e januari och sedan visas på biografer, i skolor och på institutioner.