Evenemang Festival,Filmvisning

Franska Filmfestivalen 2024

Tema: Le temps de l'innocence - Oskuldens tid

Temat för årets festival är Le temps de l’innocence, oskuldens tid. I invigningsfilmen L’Innocent får vi möta Abel som ställs inför frågan om vad det innebär att vara oskyldig i lagens mening när han dras in i sin nya styvfars kriminella verksamhet. Missa inte Sverigepremiären av den här skruvade thrillern med inslag av romantisk komedi.

Flera av årets filmer skildrar hur en oskyldigare tid får ett abrupt slut. I Sages-femmes får de nyutexaminerade barnmorskorna Louise och Sofia sin bild av världens vackraste yrke omskakad i grunden när de möter en arbetsplats på gränsen till kollaps. I Àma Gloria konfronteras sexåriga Cléo med vuxenvärldens krassa verklighet när hennes älskade barnflicka måste åka hem till sina egna barn på Kap Verde. I komedin Tout le monde aime Jeanne gör Jeanne upp med det faktum att alla inte längre älskar henne. I Les Algues vertes får journalisten Inès Léraud upp ögonen för ett halvt sekel av mörkläggning när hon börjar gräva i frågan om de dödliga alger som tros ha skördat flera liv på Bretagnes stränder. Hur mycket är hon beredd att offra för att avslöja det som många i regionen hellre låter förbli en öppen hemlighet?

En slags motsatt resa, från den krassa verkligheten tillbaka till en mer förtrollad värld får vi åka med på i Yolande Moreaus ljuvliga La Fiancée du poète. Här möter vi Mireille som hittar tillbaka till både konsten och kärleken när hon tar in tre omaka hyresgäster. I den bländande debutfilmen Fifi får den 15-åriga huvudkaraktären smaka på det bekväma livet i samhällets övre skikt när hon får nycklarna till sin rika väns hus över sommaren. När hon ställs inför såväl en ny kärlek som en ny klassmedvetenhet tvingas hon växa upp till en mindre oskuldsfull – men starkare – version av sig själv.

Årets temaland är Schweiz och under lördagskvällen visas filmer från två av landets stjärnskott: Cyril Schäublins Désordres och Jenna Hasses L’Amour du monde. Till sist är vi stolta över att visa tre av de senaste årets mest intressanta dokumentärer: Atlantic BarSur l’Adamant och Navigators samt den hyllade självbiografiska stop motion-filmen Interdit aux chiens et aux Italiens. Vi bjuder även in den unga publiken till en visning av À vol d’oiseaux, ett paket med tre animerade kortfilmer från franska talanger.

 

PROGRAM:

På Zita:

Tisdag 13/2

18:30 – L’Innocent (The Innocent)

Onsdag 14/2

17:00 – Atlantic Bar

18:30 – Sur l’Adamant (Ombord på Adamant)

Torsdag 15/2

18:30 – Sages Femmes (Midwives)

Fredag 16/2

20:30 – Tout le monde aime Jeanne (Everybody loves Jeanne)

Lördag 17/2

14:00 – Interdit aux chiens et aux italiens (No dogs or italians allowed)
15:30 – Fifi (Spare keys)
18:00 – Désordres (Unrest)
20:30 – L’Amour du monde (Longing for the world)

Söndag 18/2

12:00 – À vol d’oiseaux 
13:30 – Les Algues Vertes (Green tide)
16:00 – Àma Gloria
18:00 – La Fiancée du poète (The Jolly Forgers)

På Cinemateket:

18.00 – Navigators

 

MER INFORMATION:
https://www.franskafilmfestivalen.org/
https://zita.se/franska-filmfestivalen-2024

Pris
110:- Ordinarie pris

100 kr pensionär/student/arbetslös/pensionär/ABF

Arrangör Franska FIlmfestivalen, ABF Stockholm
Plats Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37
Cinemateket, Filmhuset, Gärdet
Pris 110:- (Ord. pris)
100 kr pensionär/student/arbetslös/pensionär/ABF
Translate this page