Evenemang Filmvisning

Gaav / The Cow

SALAM CINEMA PÅ ZITA

En film av Dariush Mehrjui

I en liten iransk by värderar Hassan sin ko högre än något annat i världen. När han är borta dör kon plötsligt på ett mystiskt sätt, och byborna försöker övertyga Hassan om att kon har vandrat bort. I sin sorg börjar Hassan tro allt mer att han är sin älskade ko.

Med starka influenser av den italienska neorealismen, tillhör Dariush Mehrjuis klassiker The Cow med sin stil och enkelhet definitivt till gruppen av filmerna som associeras till filmrörelsen.

 


Mehrjui skapar med The Cow en unik blandning av realism och absurdistisk folksägen påverkad av den italienska neorealismen och sin lärare på UCLA, Jean Renoir. Regissören får sina skådespelare att ge otroligt nyanserade och realistiska skildringar och särskilt Ezzatolah Entezami som med rätta vann för bästa skådespelare på Chicagos filmfestivalen för sin fantastiska rollprestation. Hans ansikte och kropp börjar bokstavligen likna hans ko när han allt mer antar djurets persona.

Den professionella teaterskådespelarensemblen, som alla fick sin första filmroll med The Cow, kommunicerar också bybornas ångest och förbryllade blickar när de konfronteras med ett fenomen de inte riktigt kan förstå. Mehrjuis imponerande men sparsamma fotografi ramar konsekvent in enskilda bybor och grupper i tätt åtsittande närbilder eller genom fönster, dörrar och ovanför väggar, vilket begränsar vår och bybornas synfält och rörelse i rummet. Det skapar en oföränderlig värld som plötsligt verkar förlora sin förankring när kon dör. Men mysterierna förblir: tre skugglika figurer från en annan by kan ha dödat kon och dyker periodvis upp i byn och på en avlägsen kulle utanför. Hassans metamorfos, likt Kafka’s tjänsteman, förblir obegripliga, precis som de kvasi-religiösa ritualer som utförs av den gammal kvinna i byn.

 


Visningen sker genom Salam Cinema Iranian Film Festival, en ny plattform dedikerad åt iranska och iransk diaspora-filmer i Sverige. De presenterar lovande, oberoende filmskapare och de som traditionellt har exkluderats från mainstream-utställning och distribution.

Filmfestivalen kommer att äga rum i mars för att sammanfalla med Naw Ruz, vårdagjämningen och början på ett nytt år som firas av iranier, afghaner och andra etniska grupper i Västasien. För 2024 kommer festivalen att hålla en serie evenemang från och med den 8 mars, Internationella kvinnodagen, en passande högtid som passar temat om Woman Life Freedom. Följ dem på Instagram här.

Filmen är 100 minuter lång, pa persiska med engelska undertexter. Diskussionen som följer kommer att vara på svenska.

Biljettpris: 100 kr. Om du är student, vänligen meddela info@salamcinema.se tillsammans med ditt student-ID-nummer för rabatt. 

Pris
100:- Ordinarie pris

Om du är student, vänligen meddela info@salamcinema.se tillsammans med ditt student-ID-nummer för rabatt. 

Datum 3/12
Tid 14:00
Arrangör Salam Cinema, ABF Stockholm
Plats Zita Folkets Bio, Birger Jarlsgatan 37
Pris 100:- (Ord. pris)
Om du är student, vänligen meddela info@salamcinema.se tillsammans med ditt student-ID-nummer för rabatt. 
Translate this page