Evenemang Boksamtal

Internationell Utblick: Boksamtal med Pierre Schori – ”Slummen får sin hämnd”

I Pierre Schoris nya bok om den svenskamerikanske författaren Carl Sandburg (1878-1967) är en berättelse om historien om ett USA i dynamisk förändring. 

Berättelsen om Carl Sandburg är historien om en pojkes uppbrott från familj och fattigdom, driven av frihetslängtan och obändig tro på framtiden. Han blev den förste riksombudsmannen i USA:s socialdemokratiska arbetarrörelse. Han tog strid mot president Eisenhower om ”den svenska socialismen” och engagerade sig mot kalla kriget och kärnvapenhotet. 

Praktiskt taget allt som Sandburg gjorde och dokumenterade har bäring på dagens amerikanska – och svenska – politik. Han citerades ofta av Olof Palme och Barack Obama, och Harry Martinson och Ernest Hemingway ville ge honom Nobelpriset. 

Sandburg beskrev i sin poesi hur ”gangstern dödade och gick fri att döda igen”, han såg hungern i barnens ögon och hos utslitna män och kvinnor ur arbetarklassen. Han sökte orsakerna till de svartas uppror i dåtidens Chicago. Sandburgs slutsats var samma som dagens Black Lives Matter framför: om inget radikalt gjordes åt den politiska och sociala diskrimineringen av svarta medborgare skulle oundvikligen »slummen få sin hämnd«. 

Tid och plats:
21/2 kl 18.00
Plats: ABF Stockholm, Katasalen, våning 1, Sveavägen 41
Fri entré 

Boken kommer finnas att köpa på plats! 

Arrangeras av ABF Stockholm och Ordfront 

Omslag: ”Slummen får sin hämnd” Utgivningsår: 2023 ISBN: 9789177753124
Foto Pierre Schori: Sara Appelgren 

Fri entré
Arrangör ABF Stockholm, Ordfront
Plats Katasalen, plan 1, ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page