Internationell utblick – Kriget i östra Demokratiska Republiken Kongo
Kriget i östra Demokratiska Republiken Kongo har pågått sedan 1994 och utförs av Rwanda med egen armé och genom stöd till rebellgruppen M23. Miljontal kongoleser har dött, kvinnor och barn våldtas och nära 7 millioner människor är på flytt.

2020 antogs Sverige strategin för Sveriges utvecklingssamarbete med Demokratiska republiken Kongo för 2021–2025, vilken omfattade 3,3 miljarder kronor för Sidas arbete och 40 miljoner kronor för Folke Bernadotte Akademins (FBA) arbete. FBA ansvarar för bland annat för konfliktförebyggande, konfliktlösning och fredsbyggande insatser.
Under 2024 skrev EU mineralavtalet med Rwanda för att stärka EU:s tillgång till sällsynta mineraler och metaller som är nödvändiga i bland annat den gröna omställningen. Under februari antog FN respektive EU-parlamentets resolutioner och fördömer Rwandastödda strider i östra. I sin resolution kräver EU-parlamentet bland annat att EU-kommissionen river upp mineralavtalet med Rwanda. Kriget har eskalerat de senaste månaderna med flera Rwandastödda rebellkontrollerade städer i östra DRK.
Seminariet kommer att fokusera på Sveriges ställning i kriget; vad Sverige gör och kan göra för att bidra till att stoppa kriget; FBAs forskning på området och lärdom från genomförande av 2021-2025 strategi för utvecklingssamarbete samt hur utvecklingssamarbetet kan stärkas för en hållbar utveckling.
Talare:
Alexandra Völker, riksdagsledamot (S), utrikesutskottet
Johanna Malm, FBA:s forskningschef
Samtalsledare: Beatrice Kindembe, Kongolesisk Diaspora för Utveckling.
Språk: svenska.