Internationell utblick: Polen
Efter presidentvalet

Obs! Krav på att anmäla sig via denna länk.
Partiet Lag och Rättvisa (PiS) har befäst sin politiska ledarposition i Polen genom att dess kandidat Andrzej Duda segrade i andra omgången av presidentvalet i somras. Polen under PiSs styre har kritiserats för inskränkningar i pressfriheten, genom att tillsätta lojala chefer och journalister i etermedia och avskeda för regimen misshagliga motsvarigheter. Dessutom har oberoende domare avsatts och ersatts av lojala personer. Ledningen för kulturella institutioner har bytts ut. En likriktning har också skett vid andra utnämningar inom statsförvaltningen.
Fria val hålls ännu, men demokratin har beskurits och det styrande regeringspartiet otillbörligt gynnats.
Europeiska unionen (EU) har uttryckt sitt ogillande över utvecklingen i Polen, men inte vidtagit åtgärder för att bestraffa landet politiskt eller ekonomiskt.
Hur kan det aktuella läget i Polen, nu och inför den närmaste framtiden beskrivas? Vad kan oppositionen och civilsamhället göra i Polen? Hur bör omvärlden, EU och Sverige reagera på den rådande utvecklingen i landet?
Medverkande:
Stefan Ingvarsson, översättare, kulturskribent
Mika Larsson, journalist och författare
Kasia Syty, filmkritiker och kulturjournalist
Maciej Zaremba, journalist och författare
Lokal: Katasalen, plan 1
Obs! Vi på ABF Stockholm tillämpar givetvis Folkhälsomyndigheternas restriktioner/rekommendationer. Därför begränsar vi antalet besökare i våra lokaler till max 50 personer (inklusive medverkande). Möbleringen i salen anpassas efter rekommenderat avstånd på 1,5 – 2 meter. Vi ber alla våra besökare att respektera detta. Välkommen!