Evenemang Föreläsning,Panelsamtal,Seminarium

Internationell Utblick: Sveriges palestinapolitik 1948-2023

Måndagen den 18.e september bjuder ABF Stockholm, tillsammans med Olof Palmes Internationella Centrum och Socialdemokrater för Tro och Solidaritet in till ett spännande samtal om Sveriges Palestinapolitik 1948-2023.

Under tiden som staten Israel existerat har Sveriges Palestinapolitik skiftat. På senare år har Sverige tillhört de mest aktiva i frågan i EU och riktat biståndsmedel till palestinierna. När den nytillträdde högerregeringen nu minskar på biståndet och blir mindre engagerade i frågan finns det därför anledning till en historisk återblick i frågan.

Kring tiden vid staten Israels grundande fokuserade den svenska Palestinapolitiken främst på flyktingfrågan, som betraktades som en arabisk utmaning snarare än en specifik palestinsk fråga. Det var först i kölvattnet av sexdagarskriget 1967 som den palestinska dimensionen kom i fokus. Under en lång tid var det en stor obalans i hur Sverige hanterade relationen mellan Israel och palestinierna.

Ett avgörande ögonblick var när Olof Palme bjöd in Palestinaledaren Arafat till Sverige 1983, efter att Arafat hade distanserat sig från terrorism. Detta steg var kontroversiellt och väckte diskussion. Senare, 2014, erkände den nybildade socialdemokratiska regeringen den palestinska administrationen, vilket mötte både stöd och motstånd.

Sverige har aktivt stött de resolutioner som Förenta Nationerna antagit gällande Israel-Palestinafrågan, inklusive säkerhetsrådets resolutioner 242 och 338. Dessa resolutioner har talat för en lösning med två stater och fördömt den illegala israeliska ockupationen, inklusive bosättningarna på Västbanken.

Ambassadör Mathias Mossberg har länge, bland annat på UD, studerat och arbetat med Israel-Palestinafrågan, och har nu gett ut en ny bok i ämnet ”Vännen som vände”. Boken kommer att presenteras och diskuteras under seminariet.

Medverkande:
Mathias Mossberg, ambassadör och författare till den nya boken ”Vännen som vände”
Thomas Hammarberg, människorättssakkunning och expert på Israel-Palestinafrågan
Evin Incir, Europaparlamentariker och vice ordförande i Europaparlamentets rapportgrupp om Palestina.

Samtalsledare:
Anders Bjurner, ambassadör, tidigare ordförande i OSSE-nätverket med stor erfarenhet av Israel-Palestinafrågan.

Tid och plats: Måndag 18 september kl. 18.00, ABF-huset, Sveavägen 41, Palmesalen, 1 tr.

Fri entré
Arrangör ABF Stockholm, Olof Palmes internationella Center, Socialdemokrater för Tro och Solidaritet
Plats Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page