Evenemang Panelsamtal,Seminarium

Internationell Utblick: Syrien – En bortglömd konflikthärd?

Arabiska våren 2011 som startade i Tunisien med demonstrationer och krav på demokrati och mänskliga rättigheter spred sig snabbt till andra delar av Menaregionen. Revolten nådde snabbt Syrien, där den omfattades av stora folkgrupper och rebeller som protesterade mot Assaddiktaturen. Regimen slog brutalt ned protesterna, och fick stöd av bundförvanterna Ryssland och Iran att behålla makten, och också militärt stöd till att efter visst tillbakapressande återta kontrollen över en stor del av landets territorum. En halv miljon människor uppskattas ha mist livet under inbördeskriget, mångmiljontals människor har flytt inom landet och till utlandet. Människors lidande har varit obeskrivligt, mänskliga rättigheter åsidosatts å det grövsta och materiella förstörelsen varit enorm. Nu råder el- och matbrist och annan humanitär misär. FNs säkerhetsråds Syrienresolution 2254/2015 om eldupphör och fredlig lösning har inte efterlevts. Ännu ifjol dödades 3825 personer i Syrien efter sporadiska strider och jihadistattacker utförda av islamiska staten, IS. 

Jordbävningskatastrofen som nu drabbat södra Turkiet och norra Syrien förvärrar situationen ytterligare, och ställer krav på ökade internationella hjälpinsatser. 

Turkiet har stött syriska oppositionsgrupper, men på senare tid har ett visst närmande skett till regimen, när ländernas försvarsministrar träffats i Moskva. I norra Syrien har kurderna i skydd av militära strider på annat håll kunnat bygga ett visst regionalt eget styre. Samtidigt hyser denna del av landet miljontals flyktingar, och syriska flyktingarna i Turkiet uppskattas till cirka 3,5 miljoner personer, som turkiska myndigheter ser som ett stort problem. Turkiet har haft för avsikt att ingripa militärt med markstyrkor i norra Syrien, men har hittills avhållits från att göra detta. 

Hur kommer det sig att tragedien i Syrien nära nog blivit borglömd i skuggan framför allt av Rysslands krig i Ukraina? Hur är situationen nu och de närmaste framtidsutsikterna i Syrien? Vad bör göras och hur bör internationella samfundet handla? Vad kan Sverige och EU göra? 

Medverkande:
Bitte Hammargren, Mellanösternanalytiker
Aron Lund, Syrienkännare och verksam vid FOI
Per Örnéus, utrikesdepartementets Syriensändebud
Samtalsledare:
Thomas Hammarberg, Mellanösternkännare och expert på mänskliga rättigheter 

Tid och lokal: Måndag 13 mars kl 18.00, ABF-huset, Palmesalen, plan 1 

Entré 90 kr, 70 kr för studerande och pensionärer, 45 kr för ABF Plus-medlemmar 

Arrangeras av ABF Stockholm 

Foto eventbild: Adrian Wojcik 

Arrangör ABF Stockholm
Plats Palmesalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Translate this page