Evenemang Seminarium

Internationell utblick: Xis Kina i kris – finns det en utväg?

Vid det kinesiska kommunistpartiets kongress i oktober ifjol utsågs Xi Jinping, i strid med den ordning som 1982 introducerats av Deng Xiaoping, till partiets generalsekreterare för en tredje femårsperiod. Xi är den mäktigaste ledaren sedan Mao.

Under ytan har det dock länge rått ett växande missnöje med Xis maktfullkomlighet och den försvagade ekonomin. Särskilt hans sätt att hålla fast vid en noll-covid-politiken med hjälp av omänskliga karantänsregler har väckt människors vrede. En brand i ett flerfamiljshus i Urumqi i november, som ledde till att människor innebrändes, blev den tändande gnistan till de mest omfattande protester som ägt rum i Kina sedan massakern i Peking 1989. Den ohållbara nollstrategin övergavs brådstörtat och den ekonomiska politiken började läggas om. Xi och partiet befinner sig nu i en förtroendekris.

Hur är situationen i dagens Kina? Hur försvagad är Xi och i vilken mån är politiska förändringar möjliga? Tvingas Xi backa för att få fart på ekonomin? Dessa och andra frågor kommer att tas upp under seminariet.

Medverkande:
Sandra Alsén, departementssekreterare och Asienhandläggare, Utrikesdepartementet,
Börje Ljunggren, tidigare Sveriges Kinaambassadör, debattör och författare till böcker om Kina,
Torbjörn Lodén, professor emeritus i kinesiska språket och kulturen vid Stockholms universitet, debattör och författare till böcker om Kina.

Tid och lokal: Torsdag 2 februari kl 18.00
ABF-huset, Palmesalen, våning 1, Sveavägen 41

Entré: 90 kr, 70 kr för studerande och pensionärer

Arrangörer: ABF Stockholm och FokusKina

Pris
90:- Ordinarie pris

Student/pensionär 70kr

Datum 2/2
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm och FokusKina
Plats Palmesalen, våning 1, ABF-huset, Sveavägen 41
Pris 90:- (Ord. pris)
Student/pensionär 70kr
Translate this page