MS och graviditet i Sverige
Ta chansen att lyssna på Katharina Fink, överläkare för Neurologi i Stockholm samt forskar på Karolinska Institutet, när hon berättar om MS och graviditet!
MS är en autoimmun sjukdom där organismen bildar antikroppar mot sina egna vävnader. Vid MS riktar antikropparna sig mot nervtrådarna i den vita hjärnsubstansen. Det är fortfarande okänt vad som orsakar sjukdomen. De vanligaste symtomen är muskelsvaghet, balans- och synstörningar, funktionsstörningar i urinblåsan/tarmen samt exceptionell utmattning. Den vanligaste sjukdomsformen förlöper successivt i så kallade besvärsperioder som också kallas skov (hos 80–85 procent)
MS går i regel in i en lugn fas under graviditeten, men genast efter förlossningen kan skoven öka. Vissa läkemedel som används för behandling av MS passar inte att användas under graviditet. Kvinnor med MS ska i god tid ta upp en planerad graviditet till diskussion med sin egen neurolog så att medicineringen vid behov kan ändras.
Lokal: Sandlersalen, plan 1
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!
Tid 18:00