Evenemang Föreläsning

Museironden: Sven-Harrys konstmuseum

Konst + Maskin – Utmanarna under 1920-talet

Roterande ångmaskiner, tåghjul som rullade framåt på rälsen och dånande fabriker som styrde mot framtiden. Det var 1920-tal, världskriget var över och frustande maskiner bar på ett löfte om en bättre framtid. Vilket satte sina spår i konsten och kulturen.

Vårens och sommarens stora utställning Konst och Maskin – Utmanarna under 1920-talet på Sven-Harrys konstmuseum, handlar om en tid som inte är helt olik vår egen. Vi får se målningar och skulptur av modernistiska pionjärer som kom att bryta ny mark och utmana etablissemanget och rådande stilideal.1920-talet – en turbulent era med stor framtidstro och maskinen var redskapet för att befria människan.

Bilen var tidstypiskt, inte minst bilkonstruktören Ettore Bugattis skapelser. Verkliga konstverk, vilket vi kan se på utställningen. Den franske konstnären Fernand Léger konstaterade: ”Att se ett landskap från en bil i full fart – blir till en abstrakt målning”. Léger tillhörde det tidiga 1900-talets avantgarde.

Han ville skapa vackra objekt med hjälp av mekaniska element. Människor i hans målningar blev delar i metalliska konstruktioner. I Légers skola i Paris flockades unga skandinaviska konstnärer – modernistiska pionjärer som alla ville utmana det svenska etablissemanget och stilidealet Swedish Grace.

På skolan fanns Otto G Carlsund, Franciska Clausen, Erik Olson, Vera Meyerson, Thorvald Hellesen, Waldemar Lorentzon, Bengt O Österblom och fransyskan Florence Henri, några av de konstnärer som visas i utställningen på Sven-Harrys konstmuseum. Vi får vi lära känna konstnärerna som moderniserade sin samtid. Det här var en tid för kvinnlig frigörelse. Kvinnorna flög, åkte racerbil, blev konstnärer och inspirerade varandra.

Föreläsare: gästcuratorn Anders Wahlgren, som har gjort många filmer bl.a. om flera av utställningens konstnärer.

Biljetten inkluderar museibesök.


Pris
100:- Ordinarie pris
Arrangör ABF Stockholm och PRO Kultur
Plats ABF-huset, Sveavägen 41. Palmesalen
Pris 100:- (Ord. pris)
Translate this page