Panelsamtal: Vårdindustrins nyspråk
I George Orwells bok 1984 blir språket en synvända: Krig betyder fred, frihet innebär slaveri och okunnighet sägs vara styrka.
På samma sätt används ibland språket av privata vårdföretag. När de talar om ”valfrihet”, innebär det inte patienternas rätt att välja. Det är i stället privata vårdgivares rätt att etablera sig där de vill, där det är mest lönsamt. Man säger också att den privata vården avlastar den offentliga när det i själva verket är tvärtom.
En bristande debatt har bidragit till att den privata vårdindustrin växt sig allt större. Vi har ett nytt system i Sverige med en vård där de som kan betala köper sig före i kön. Ett system där utländska företag äger svenska vårdcentraler. En vård där medveten underfinansiering av offentlig verksamhet gynnar den privata.
Trots att vi har en lagstiftning som säger att vård ska ges efter behov, inte efterfrågan.
Möt John Lapidus som skrivit boken Den sjuka debatten med många exempel på hur språket förvrids. Något som i grunden blir en demokratisk fråga, eftersom väljarna inte kan ta ställning till de genomgripande förändringar som sker utan tillräcklig debatt.
Medverkande:
John Lapidus, forskare, författare.
Sverker Sörlin, professor.
Per Molander, författare, tidigare generaldirektör.
Mats Wingborg, journalist, författare.
Samtalsledare: Lisa Pelling, chef, Arena Idé.
Tid och plats:
Tisdag 9 april, kl. 18:00-19:30.
Sandlersalen i ABF-huset, plan 1.