Evenemang Panelsamtal,Samtal

Samtal: Turkiets framtid – och kurdernas?

Söndagen 28 maj hålls den andra omgången i presidentvalet i Turkiet.

Det turkiska valet har fått stor uppmärksamhet i omvärlden. President Recep Tayyip Erdogan har i åratal underminerat alla demokratiska funktioner i Turkiet. Journalister, människorättsförsvarare och oppositionspolitiker har massfängslats, oberoende medier och civila organisationer har stängts ned. De värst drabbade är kurderna.

Erdogan har haft ambitionen att göra Turkiet till en stormakt, genom att blanda sig i både politiska och väpnade konflikter i andra länder. Samtidigt spelar han ett personligt maktspel och har blockerat Sveriges medlemskap i Nato. Den största måltavlan för Turkiets krav på Sverige har varit den kurdiska rörelsen, och den svenska regeringens sätt att hantera det har skapat växande oro bland kurder.

Inför valet den 14 maj var hoppet stort om att en samlad opposition kunde besegra Erdogan och vända den auktoritära utvecklingen. Men valet arrangerades under orättvisa förhållanden och Erdogans parti AKP vann en majoritet av parlamentet.

Är Turkiet på väg att bli en enpartistat? Hur ser framtiden ut för kurderna såväl i Sverige som i Kurdistan om Erdogan vinner? Vad händer med svensk medlemskapsansökan i NATO om Erdogan vinner valet?

Medverkande:

  • Kurdo Baksi, journalist och aktuell med boken ”Endast den som är turk är lycklig”
  • Joakim Medin, journalist som bevakat valrörelsen och valen på plats i Turkiet
  • Pierre Schori, tidigare statsråd och FN ambassadör
  • Göran Eriksson, samtalsledare

När? Måndag 29 maj kl 18.00
Var? ABF-huset, Palmesalen, Sveavägen 41

Evenemangsfoto: Tolis Dianellos via Unsplash

Fri entré
Datum 29/5
Tid 18:00
Arrangör ABF Stockholm
Plats ABF-huset, Palmesalen, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page