Evenemang ABF-huset,Panelsamtal

Fredsrörelsen i Israel och Palestina på Sverigebesök

Samtal om utsikterna för framtida tvåstatslösning och fred

Two State Coalition (TSC) är ett unikt israeliskt-palestinskt nätverk med 30 civilsamhällesorganisationer som arbetar för fred och en tvåstatslösning på konflikten i Palestina och Israel. För sitt femte årliga möte (efter Rom, Bryssel, Paris och Berlin) besöker de nu Stockholm för att möta regeringsrepresentanter, parlamentariker, civila samhället och den svenska allmänheten för att dela med sig av sitt arbete och vägen mot fred. Årets möte blir nätverkets viktigaste hittills med tanke på den allvarliga utvecklingen sedan 7 oktober 2023. I förlängningen är syftet med Sverigebesöket att utsikterna för fred och en tvåstatslösning ska stärkas. Med detta öppna seminarium vill TSC informera om läget i området och öppna upp för diskussion med civilsamhället och engagerade medborgare. Frågor som kommer stå i fokus:

  • Hur ser utvecklingen ut i Israel och Palestina? Vad är förutsättningarna, och vad behövs enligt TSC, för att nå fred och få till stånd en tvåstatslösning?
  • Hur arbetar den israeliska och palestinska fredsrörelsen för att bryta utvecklingen och nå sina mål om en fredlig samexistens?
  • Hur kan Sverige, i huvudsak, men även EU och andra aktörer inom civila samhället liksom allmänheten bidra till en fredlig utveckling och att en politisk lösning kan nås?

Medverkande:
En delegation av representanter från Two State Coalition som består av 30 palestinska och israeliska organisationer (TSC medlemsorganisationer). Dess ledning består av högt uppsatta politiska profiler såsom Yossi Beilin, f.d. justitieminister i Israel och Yasser Abed Rabbo, f.d. generalsekreterare för PLO:s exekutivkommitté (Senior Leadership – Geneva Initiative (geneva-accord.org)). Deltar gör Nidal Foqaha (Palestinian Peace Coalition, partnerorganisation till Palmecentret) och Gadi Baltiansky (från israeliska sidan av Geneveinitiativet) som båda är medordförande i Two State Coalition, Zehava Galon; israeliska människorättsorganisationen Zulats ordförande och f.d. partiledare för Meretz, liksom Niveen Sanduqa, styrelseordförande för palestinska organisationen Our Rights.

Ms. Hiba Qasas är en erfaren ledare av utvecklings- och fredsbyggande arbete. Hon är verkställande direktör vid Principles for Peace Foundation, som strävar efter att utveckla nya principer för fred och inkludering. Qasas har mer än 16 års erfarenhet från Förenta nationerna (FN) där hon har arbetat för kvinnors rättigheter och jämställdhet i krisdrabbade områden och innehaft ledande befattningar inom UN Women och UNDP. Utöver detta är hon verkställande medlem i  IDEAL Society och framstående gästföreläsare vid University of Sydney och European School for Advanced Studies in International Development

Annika Söder, har haft en lång och mångsidig karriär inom Utrikesdepartementet och FN, där hon innehaft flera ledande positioner med fokus på utrikespolitik, utvecklingssamarbete och kommunikation. Hon har även tjänstgjort som statssekreterare för utvecklingssamarbete och humanitära frågor samt som undergeneraldirektör för FAO, med ansvar för samordning av verksamhet och FN-samarbete. Söder var kabinettssekreterare på Utrikesdepartementet fram till december 2019 och tidigare har hon även varit hon verkställande direktör för Dag Hammarskjölds minnesfond.

Göran Rosenberg, en av landets mest uppskattade journalister och författare kommer att sitta med i en samtalspanel tillsammans med fredskoalitionen TSC. Under snart fyra årtionden har Göran arbetat med press och media. Han har bland annat arbetat på SVT i drygt femton år, där han bland annat varit programledare för Magasinet och utrikeskorrespondent i USA. Han har även varit kolumnist och skribent i flera av de största svenska tidningarna samt chefredaktör för tidskriften Moderna Tider. I början av 2000-talet blev han också filosofie doktor vid Göteborgs universitet. Genom åren har Göran vunnit flera prestigefyllda priser så som Stora journalistpriset, Publicistklubbens stora pris och Augustpriset i skönlitteratur

Samtalet kommer att ledas av Anna Sundström, Olof Palmes Internationella Centers generalsekreterare.

Samtalet hålls på engelska.

Tid och plats:
2 maj, kl. 17:30.
Zätasalen, plan 1, ABF-huset.

Fri entré men föranmälan krävs.

Fri entré
Anmäl Dig
Arrangör Olof Palmes Internationella Center, Socialdemokraterna i Stockholm, ABF Stockholm
Plats Zätasalen, ABF-huset, Sveavägen 41
Fri entré
Translate this page